De vreemde gast – Charlotte Link


Niet geheel geslaagde spannende roman

Charlotte Link is in Duitsland een grote naam. Zij heeft inmiddels meer dan 15 miljoen boeken verkocht. Ze schrijft onder andere historische romans en thrillers. Haar reeks genaamd Sturmzet is verfilmd. Haar thrillers zijn vooral psychologische romans met spannende elementen. Hiervan is De vreemde gast (Der fremde Gast, ik heb het in het Duits gelezen) een goed voorbeeld.

Het verhaal in De vreemde gast kent drie lijnen. In het begin draait het vooral om het echtpaar met de voornamen Karin en Wolf. Een zeer moeizame relatie die nog eens extra onder spanning komt te staan na hun verhuizing. Wolf bemoeit zich alleen met zijn werk en vind Karin en hun gemeenschappelijke omgeving volledig oninteressant. Karin zoekt contact met de buren, een ouder echtpaar, maar de eerste kennismaking verloopt moeizaam. Daarna heeft zij hen niet meer gezien en zelfs gedurende hoogzomer zijn zij niet buiten geweest. Omdat zij niet op vakantie lijken te zijn maakt Karin zich zorgen. Dat wordt versterkt door het alarmerende gedrag van hond Kenzo.

De tweede verhaallijn gaat over Inga en Marius. Zij zijn begonnen aan een liftersvakantie met Zuid Frankrijk als bestemming. Na tegenslag en rare omzwervingen komen zij via een lifter, Maximilian, terecht bij Rebecca die als weduwe een zelfverkozen eenzaam bestaan leidt. Deze verhaallijn is vooral in de tweede helft belangrijk.

De derde lijn krijgt de minste aandacht. Het betreft enkele vrouwen die bedreigd worden middels brieven. Een gemeenschappelijk verleden bij een soort kindertelefoon hebben de vrouwen met elkaar gemeen.

De drie verhaallijnen hebben uiteraard met elkaar te maken, dat verband wordt gaandeweg duidelijk. In het verleden is iets voorgevallen waardoor iemand zich bijzonder gefrustreerd voelt en diegene is op zoek naar wraak.

De vreemde gast is gepresenteerd als psychologische thriller. Aan de juistheid van dat etiket kan gerust worden getwijfeld. Zeker heeft het elementen van een thriller. Er is gemoord, gruwelijk zelfs, mensen worden bedreigd, ontvoerd en mishandeld en nog zo wat zaken. En bij tijden is het inderdaad spannend, soms zeer spannend en huiveringwekkend.  Het overheersende beeld is echter dat het vooral een psychologische roman is die vooral gaat over slechte huwelijken, mislukte relaties en menselijk leed in verschillende gedaanten.

Charlotte Link weet de aandacht in het algemeen goed vast te houden. De afwisseling in verhaallijnen zorgt voor voldoende variatie, de menselijke emoties weet zij heel goed te verwoorden en de spannende fases zijn ook echt nagelbijtend spannend. Niets mis mee.

Het boek heeft wel te lijden onder teveel wijdlopigheid. Aan de persoonlijke sores wordt teveel aandacht besteed. Dat had zonder het verhaal tekort te doen makkelijk minder gekund.

Maar wat het meeste stoort zijn de nogal eenzijdige karaktertekeningen. De mannen zijn vooral egocentrische en dominante types. De vrouwen zijn vooral heel erg slachtoffer, te zwak om zich te verdedigen en te onnozel om vooruit te denken en logische conclusies te trekken.

Ook storend zijn wat onwaarschijnlijke zaken. Twee lijken die na minstens een week van tropische hitte worden gevonden vertonen geen enkel teken van ontbinding. Een vrouw die in de nacht ontsnapt uit een huis hoort niet het schreeuwen van haar gijzelnemer terwijl zij nog heel dichtbij is. Het toeval speelt ook een wat te grote rol.

De vreemde gast is een heel aardig boek. Als het verhaal minder wijdlopig zou zijn over de persoonlijke sores zou het als thriller meer dan geslaagd zijn, ondanks de onwaarschijnlijkheden, de te grote rol van het toeval en de eenzijdige, haast karikaturale, karakterschetsen.

De vreemde gast Boek omslag De vreemde gast
Charlotte Link
Thriller
The House of books
1 januari 2012
Paperback
480

 

Op een ochtend in juli besluit de weduwe Rebecca Brandt een eind aan haar leven te maken. Maar haar poging mislukt, want precies op die dag treffen enkele mensen elkaar in haar vakantiehuis in Zuid-Frankrijk: Maximilian Kemper, een oude vriend van haar overleden echtgenoot, en twee lifters, Inga en Marina. Kort daarop valt Marius bij een zeiltocht tijdens een storm overboord en verdwijnt spoorloos.
In Duitsland berichten de kranten ondertussen over een schokkende misdaad. Een ouder echtpaar is op gruwelijke wijze vermoord. Terwijl de politie koortsachtig naar aanwijzingen speurt, beseft Rebecca dat zij de centrale figuur is in een verraderlijk, geënsceneerd spel ? en dat zij in levensgevaar verkeert?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.