Springvloed – Cilla en Rolf Börjlind


Prima thriller. Tot het einde….

Sommige auteurs kunnen het niet laten om een einde aan een verhaal te breien dat net teveel van het goede is. Soms is het ongeloofwaardig, soms teveel effectbejag en gericht op een mogelijke verfilming met een ontroerend einde. In Springvloed van Cilla en Rolf Börjlind is het net iets anders, maar toch ook weer hetzelfde. Alle puzzelstukjes vallen net iets te mooi op hun plaats, het gaat daardoor over de dunne grens die een fraai van een sentimenteel slot markeert..

Het duo heeft een ijzersterke reputatie als scenarioschrijvers. Zo hebben zij alle afleveringen van de 26-delige filmserie over Martin Beck geschreven, een zeer sterke serie met prachtige personages, goede plots, soms ronduit grappig en met de nodige persoonlijke verwikkelingen die nergens teveel worden. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Daaraan heeft het duo zeer goed kunnen voldoen, Springvloed zit sterk in elkaar.

Springvloed kent meerdere verhaallijnen. De ene lijn speelt in het heden. Een stelletje rotzakjes heeft het op zwervers gemunt. Deze meestal verzwakte en weerloze personen worden door enkele jongelui zwaar mishandeld. Daar blijft het niet bij. Van deze weerzinwekkende misdaden maken zij opnamen die zij op een obscure website plaatsen. Een vriendin van de aan lagerwal geraakte ex-agent Tom Stilton is één van de slachtoffers. Zij overleeft het niet.

De andere belangrijke verhaallijn kent Olivia Rönning als hoofdpersoon. Deze jonge agente in  opleiding werkt in haar vakantie aan een studieopdracht, een cold case, die haar interesse geeft gewekt. Het gaat om de bijna verjaarde moord op een, naar later bleek zwangere, vrouw. Zij is onder invloed van verdovende middelen ingegraven in het zand op het eiland Nordkoster. Haar gruwelijke dood was onvermijdelijk toen de vloed opkwam. Olivia komt erachter dat er destijds een getuige is geweest en gaat verder op onderzoek uit. In dat onderzoek duikt de naam Tom Stilton op. En die van haar inmiddels overleden vader. Blijkbaar hebben beiden aan deze zaak gewerkt en dan laat Olivia helemaal niet meer los.

Zij weet in contact te komen met Tom Stilton die zijn leven weer op de rails wil krijgen. Hij wil zich wreken op degenen die zijn vriendin en andere zwervers hebben belaagd. Een niet ongevaarlijke missie. En passant blijkt hij van grote waarde te zijn voor het werk van Olivia.

Springvloed is geschreven alsof het verfilmd kan worden. Korte scènes, korte hoofdstukken en een beeldende stijl kenmerken het boek. Het wordt echter nergens hinderlijk, integendeel zelfs. Het tempo ligt gemiddeld aangenaam hoog, maar wel met de nodige variatie. Het duo weet op de juiste momenten even af te remmen om vervolgens weer flink te versnellen.

De personages worden krachtig neergezet, hoewel Olivia af en toe wat kinderlijk overkomt. Gezien haar jonge leeftijd is dat nog wel acceptabel en geloofwaardig.

Tot het einde toe weet Springvloed te overtuigen. De plotwendingen zijn fraai, de goed gedoseerde spanning zorgt ervoor dat de aandacht nergens verslapt. Kortom: een thriller die van begin tot eind boeit en een voorbeeld kan zijn voor hoe een spannend boek moet worden geschreven.

Tot het eind inderdaad. De laatste wendingen in het verhaal zijn net even teveel van het goede, het past te mooi en ja, het zou zomaar geschreven kunnen zijn met het oog op het nodige sentimentele gesnotter.

 

Springvloed Boek omslag Springvloed
Rönning en Stilton
Cilla en Rolf Börjlind
Thriller
Bruna
2013
Paperback
384
Corry van Bree

 

1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort.

Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst. Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet Olivia een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder