DroomNummerNegen – David Mitchell


Een roman met vele verhalen en gezichten

Af en toe lees je een boek waarvan je na voltooiing niet goed weet wat je ervan moet vinden. Goed of matig, een vervelende of juist een geweldige stijl, pakkend of saai, intellectueel of plat.
David Mitchell is erin geslaagd om deze tegenstrijdige gevoelens op te roepen met DroomNummerNegen.

Eiji Miyake is een jongen van negentien die alleen in het leven staat. Zijn moeder bevindt zich in een inrichting en veel behoefte aan contact met haar heeft hij niet; zij heeft hem in zijn kinderjaren van negen hoog laten vallen en dat heeft hij wonderwel overleefd. Zijn tweelingzus Anju is negen jaar geleden overleden. Zijn vader heeft hij nooit gekend, die was al uit zijn leven voordat het zijne, negen maanden later, zou beginnen. Eiji heeft zich ten doel gesteld zijn vader te vinden, een zoektocht die tot mislukken gedoemd lijkt in het chaotische en het hem onbekende Tokio.

Zijn dagen zijn vooral gevuld met kleine baantjes om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit kost hem veel tijd, te veel om een serieuze zoektocht op touw te kunnen zetten. Het toeval helpt hem een handje. De contacten die hij opdoet zorgen er niet alleen voor dat Eiji af en toe iets verneemt van het eventuele bestaan van zijn vader, maar ook dat hij in korte tijd in aanraking komt vele en verschillende facetten van deze caleidoscopische stad. Hij leert een hacker kennen die hem af en toe ergens mee kan helpen, geisha’s, een pizzabakker die tegelijkertijd aan illusionisme doet, hij raakt betrokken bij zeer gewelddadige oorlogen tussen Yakuza bendes en meer, veel meer. Doch niet alles is realiteit, dromen spelen een belangrijke rol in dit boek. Wat is droom en wat is werkelijkheid, waar liggen de grenzen en waar zijn ze vervaagd?

DroomNummerNegen is nauwelijks een verhaal te noemen met een rode draad. De zoektocht van Eiji is de bindende factor, verder is het een overweldigende hoeveelheid kleine en grote verhalen, vol met kleurrijke personages en maffe, leuke, dreigende en gewelddadige voorvallen.

Het is tegelijk de kracht en de zwakte van dit boek. Op elk moment kan er weer iets gebeuren, in die zin wordt het nooit saai. De samenhang is bij tijden ver te zoeken, en misschien moet je ook maar gewoon niet pogen een vorm van samenhang te vinden. Laat het maar over je heen komen en dompel je onder en geniet, verafschuw, lach, huil, leef mee met Eiji.

DroomNummerNegen lezen betekent in mijn geval een afwisseling tussen enorme bewondering voor het schrijf- en verteltalent van David Mitchell en gevoelens van afkeer. Er zijn passages die je ademloos tot je neemt, er zijn er die ronduit vervelend zijn. Stijlvast is hij in dit werk niet echt, het lijkt wel of hij een proeve wil geven van zijn bekwaamheden en ook dat laveert tussen uitersten qua aantrekkelijkheid en waardering.

Het getal negen neemt een prominente plaats in. De eerder genoemde zijn slechts enkele van de velen waarin het getal negen een rol speelt. Een droom waarin Eiji negen doelpunten maakt om een achterstand van 8 – 0 goed te maken, een ander verhaal met negen kogels, negen meisjes in een bordeel, het zijn slechts enkele van de vele andere voorbeelden. En DroomNummerNegen kent negen hoofdstukken waarvan het laatste… Nou ja, ontdek dat zelf maar.

DroomNummerNegen is een fascinerend boek dat gemengde gevoelens oproept. Afkeer en bewondering voor het talent, de oneerbiedige humor en de fantasie van David Mitchell strijden om voorrang. Het doet wel uitzien naar zijn andere werk, maar als dit boek exemplarisch is voor de rest van zijn oeuvre dan ben ik bang dat hij niet tot mijn favorieten zal gaan behoren.

 

DroomNummerNegen Boek omslag DroomNummerNegen
David Mitchell
Roman
Querido
2001
Paperback
429
Aad van der Mijn

 

Aan de vooravond van zijn twintigste verjaardag arriveert Eiji Miyake in Tokio met slechts één doel: hij moet en zal zijn vader vinden, die hij nog nooit heeft ontmoet. In de hectische hoofdstad begint hij aan zijn tot mislukken gedoemde zoektocht.
Op overrompelende wijze beschrijft Mitchell hoe Eiji zich een weg moet banen door een grenzeloos niemandsland vol geisha’s, gangsters, hackers, detectives en goochelende pizzakoeriers.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “DroomNummerNegen – David Mitchell”

  1. Dit boek van hem heb ik niet gelezen (was volgens mij zijn debuut) maar een paar andere wel. Zo’n boek als Wolkenatlas heeft me bijvoorbeeld absoluut overtuigd van zijn schrijfkunst.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder