Observant – Ole Nyland


Komt niet echt tot leven

Observant van Ole Nyland (pseudoniem) is het eerste deel van een nieuwe reeks. Het is gecategoriseerd als een kinderboek voor 15+ en dat is voor discussie vatbaar. Het is eerder een fantasyboek met Young adult trekjes dat voor (bijna)volwassenen niet genoeg te bieden heeft.

Hoofdpersonen zijn Kalle, een zogeheten Observant en Vita. Laatstgenoemde is bediende van de familie Rae, een functie met veel beperkingen. Haar gevoelens voor de zoon des huizes, Hakar,  kan zij niet openlijk uiten op straffe van een doodvonnis. De ontmoetingen zijn heimelijk en kunnen alleen plaatsvinden als Kalle, de bediende van Hakar er niet is.

Het onvermijdelijke gebeurt, toch. De geliefden worden betrapt en Vita staat een doodvonnis te wachten. Als dat Kalle ter ore komt besluit hij haar te helpen ontsnappen. Met wat hulp van een derde lukt dat. Het duo gaat op weg naar Arran, een onherbergzaam eiland.

De reis is gevaarlijk, verraad en bedrog liggen overal op de loer. Zij moeten uit handen van de strijders zien te blijven. Daarvoor hebben zij al hun gaven nodig, vooral die van Kalle, die als Observant meer kan waarnemen dan anderen, komen goed van pas.

In Observant is een wereld geschapen die enerzijds bestaat uit twaalf kernen, min of meer gesloten werelden die worden beheerst door mensen met allerlei privileges. Daarbuiten bevindt zich Uitschot, een wereld vol mensen in een achtergestelde positie. Beide werelden mengen zich nauwelijks.

De hoofdpersonen blijven vrij kleurloos. Er gebeurt veel en van alles en je leert daardoor wel hun vaardigheden kennen en hun zwakke punten. Er is weinig aandacht voor nadenken en reflectie, waardoor het maar moeilijk wordt om met hen mee te leven. Dat wordt nog eens extra bemoeilijkt omdat in het vrij dunne boek een flink aantal niet zo belangrijke personages ook aandacht opeisen.

De stijl is tamelijk eenvoudig, eender passend bij een jeugdboek dan bij de beoogde doelgroep. De opmaak van de tekst lijkt dat te weerspiegelen. Vrij grote letters, veel wit tussen de regels en korte hoofdstukken.

Observant is niet onaardig, maar door te weinig diepgang, te weinig profilering van de personages en het tamelijk simpele verhaal komt het maar moeilijk tot leven.

Observant Boek omslag Observant
Ole Nyland
Fantasy, young-adult
VRG publishing
2016
Paperback
237

V

ita, huisbediende van de familie Rae, hangt een doodvonnis boven het hoofd. Ze heeft zich hierbij neergelegd totdat Kalle, in dienst als Observant van de zoon des huizes, haar helpt ontsnappen. Samen beginnen ze aan een reis die hen de Wereld inleidt. Het einddoel van de twee is het eiland Arran, een onherbergzaam stuk rots in de zee, waar meester Bak eeuwen geleden alle Observanten met een speciale gave liet afslachten.
Opeens is het leven van Vita niet meer uitzichtloos, maar heeft het richting. Het leven van Kalle wordt juist compleet overhoop gegooid. Of is deze reis ook voor hem een redding?
Om het eiland te bereiken, moeten ze uit handen zien te blijven van de Strijders, die een klopjacht inzetten in opdracht van meester Rae.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.