De stilte van de hel – Cody Mcfadyen


Slager, mag het een onsje minder?
Sommige thrillers lijken alleen maar te zijn geschreven om zo veel mogelijk gruwelen in te beschrijven. Het debuut van Cody Mcfadyen, De stilte van de hel, bevat zo veel gedetailleerde beschrijvingen van bloederige moorden dat je je geregeld afvraagt of het niet een beetje minder kan. Tegelijk dringt de vraag zich op of de schrijver iets van zich af moet schrijven. Jammer, want het overheerst een verder heel aardig geschreven thriller.

De stilte van de hel is het eerste boek met Smoky Barrett in de hoofdrol. Zij leidt een eenheid bij de FBI die op seriemoordenaars jaagt. Het verhaal begint ermee dat zij herstellende is van de nasleep van een gruwelijke gebeurtenis. Haar man en kind zijn vermoord door een seriemoordenaar naar wie zij op jacht waren. Smoky is onder behandeling van een psychiater en weet niet of zij de draad van het werk weer kan oppakken. Als het gruwelijk toegetakelde lijk van een vriendin, Annie, wordt gevonden dan komt zij voor de vraag te staan: is dit het moment om weer aan de slag te gaan of zal zij het werk vaarwel zeggen?

Zij doet een voorzichtige poging om in een ondergeschikte rol aan het onderzoek mee te doen. Eenmaal op de plaats delict aangekomen en geconfronteerd met het slachtoffer en de overlevende dochter van Annie komt de oude Smoky weer bovendrijven. Zij neemt de leiding in het onderzoek en staat deze niet meer af. Tegelijk ontfermt zij zich over Bonnie, de tienjarige dochter. Deze heeft drie dagen, zonder eten en drinken, vastgebonden gelegen aan het lijk van haar moeder en heeft uiteraard een psychische opdonder gehad.
Merkwaardig genoeg wordt niet gerept over fysieke schade: drie dagen zonder drinken resulteert in de dood of in zware lichamelijke schade. Maar dat terzijde.

Het onderzoek krijgt een macaber tintje als de moordenaar contact met haar zoekt. Het wordt een persoonlijke strijd die uiteindelijk maar één winnaar zal kennen.

Zoals gezegd bevat De stilte van de hel ontzettend veel bloederige details. Niet alleen de moord op het gezin van Smoky, ook die op Annie, en nadien op anderen, worden tot in de goorste details beschreven. Het krijgt onbedoeld een tegengesteld effect. In plaats van dat het schokkend is, stompt het op een gegeven moment af. Je hoeft echt niet over alle details te lezen, de lezer beschikt meestal over voldoende fantasie om dat desgewenst zelf in te vullen.

Dat beschrijvende is sowieso een manco van dit boek. De auteur maakt het de lezer wel erg gemakkelijk. Alle leden van het team worden achter elkaar keurig geïntroduceerd, alle karakteristieken komen aan bod. Dat is “handig”, hoef je daar als lezer ook niet meer over na te denken.

Het vervelendste is echter dat de geoefende lezer vrijwel vanaf het begin door heeft wie de dader kan zijn. Dit vermoeden wordt versterkt in hoofdstuk 19, op ongeveer een derde van het boek. Eigenlijk is het dan ook nog een soort van teleurstellend als dat vermoeden aan het einde inderdaad bewaarheid wordt.

Het is doodzonde dat de auteur dit op deze manier heeft aangepakt. Hij heeft een sterk plot bedacht. Hij heeft laten zien dat hij, behalve genoemde tekortkomingen, zeer wel in staat is om een nagelbijtend spannend verhaal te schrijven dat de aandacht gevangen houdt. De stilte van de hel had een betere uitwerking verdiend.

De stilte van de hel Boek omslag De stilte van de hel
Smoky Barrett
Cody Mcfadyen
Thriller
Bruna
2006
Paperback
360
Valerie Janssen

Smoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI-agente. Zij leidt CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Smoky is tijdelijk met verlof. Haar man en dochtertje zijn vermoord door de man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert zij dit trauma te verwerken.
Maar Smoky heeft nog een lange weg te gaan. Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie Franklin, Smoky's beste vriendin van vroeger. Ze neemt de zaak op zich. De moordenaar legt contact met Smoky. Hij beweert een afstammeling te zijn van Jack the Ripper. En hij daagt haar persoonlijk uit: zij moet hem tegenhouden, voordat er meer slachtoffers vallen...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder