Blauwe maandag – Nicci French


Zwakke start van nieuwe reeks
Nicci French is een gelouterd duo. Zij hebben al heel wat (psychologische) thrillers uitgebracht. De meeste daarvan zijn heel sterk, hoewel de laatste boeken langzaam maar zeker afglijden naar een niveau dat nauwelijks nog boven het gemiddelde uitstak. Een impuls in de vorm van een nieuwe hoofdpersoon in een nieuwe reeks kan dan wellicht voor de ommekeer zorgen. Dat is met Blauwe maandag niet helemaal gelukt.

Frieda Klein is de naam van de nieuwe hoofdpersoon. In het dagelijks leven is zij psychoanalyticus, een vrouw die vooral voor haar werk leeft. Haar privéleven is bijna maniakaal strak georganiseerd en het toelaten van gevoelens gaat haar moeilijk af. Haar brein komt maar zelden tot rust, met een slechte nachtrust tot gevolg. Bijgevolg zwerft zij geregeld ’s-nachts door de straten van Londen.

Eén van haar patiënten heeft een nogal specifieke kinderwens. Hij wil graag een roodharig jongetje met sproeten. Tijdens de periode van behandeling verdwijnt een kind dat aan deze beschrijving voldoet. Frieda raakt betrokken bij het politieonderzoek. Er lijkt ook een verband te zijn met een verdwijning van tweeëntwintig jaar eerder. Toeval of is er een verband?

Blauwe maandag begint moeizaam. De introductie van verschillende personen verloopt nogal chaotisch. In verschillende hoofdstukken komt een heel scala aan personages voorbij, waarvan een te groot aantal in het verdere verhaal nauwelijks meer een rol van betekenis speelt. Door de vele perspectiefwisselingen en het nogal trage uitzetten van verhaallijnen is het even doorbijten om greep op de plots en personen te krijgen.
De tweede helft begint een en ander samen te komen en dan krijgt het verhaal eindelijk de vaart waar je te lang op hebt moeten wachten.

De stijl van het duo is zoals altijd goed verzorgd, maar het lukt hen nauwelijks om je in de greep te krijgen. De spanning wordt te traag opgebouwd, de plot is nauwelijks verrassend en de uiteindelijke uitkomst is vrij voorspelbaar.

Het is aardig gelukt om de sfeer te tekenen van Londen. Ook enkele personages, zoals Frieda zelf en haar uit de lucht vallende factotum Josef de alleskunner, worden aardig geportretteerd en lijken voldoende potentie te hebben om zich tot sterke hoofdpersonen te ontwikkelen.

Maar dat zal nog moeten blijken in de volgende delen. Blauwe maandag is op zichzelf een matige en vrij voorspelbare thriller. Hopelijk slaagt het gereputeerde duo erin om in volgende delen beter in de buurt te komen van hun hoogste niveau.

 

Blauwe maandag Boek omslag Blauwe maandag
Frieda Klein
Nicci French
Thriller
Anthos
20 juni 2017
E-boek
369
Irving Pardoen

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Friedas kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.