Boek versus beeld #1 Knielen op een bed violen

Het boek is beter dan de film. Met zo’n opmerking is het altijd gemakkelijk scoren. Maar klopt het ook of is het een staaltje interessant doen zonder onderbouwing. Ik waag een poging om tot een gemotiveerder oordeel te komen aan de hand van mijn eigen ervaringen.
Een en ander is uitsluitend mijn mening!

Er zijn vier punten te verdelen: ex aequo, een kleine overwinning of een afgetekende zege.
Knielen op een bed violen neem ik als eerste onder de loep.

 

Het boek
Het is al wel even geleden dat ik het heb gelezen. De plek kan ik mij nog goed voor de geest halen: in een chalet heel hoog in de bergen, uitkijkend over het dal en met uitzicht op enorm hoge, deels besneeuwde toppen. Het was warm en zonnig.
Waarom zo’n inleiding? Het helpt om de herinneringen aan het boek tot leven te wekken.

Ondanks de vele bezigheden tijdens vakanties in de bergen kan ik terughalen dat ik het in ongeveer twee dagen heb gelezen. De eerste helft ging het vlot, maar het verhaal kreeg mij maar langzaam in de greep. Van de tweede helft weet ik nog dat ik het achter elkaar heb uitgelezen. Beklemmend, en ook diep treurig dat iemand zich zo door een stel religieuze fanatici laat meeslepen en het geloof laat prevaleren boven al het andere.
Mooi en boeiend verhaal.

De film
Die heb ik onlangs eindelijk gezien. Ik heb nogal wat weerstand te overwinnen voordat ik mij toch maar weer eens waag aan een Nederlandse film.
Ik kan achteraf niet anders zeggen dan dat die aarzeling volkomen terecht was. Dat lag niet zo zeer aan het verhaal, dat is net zoals in het boek. Nee, de acteerprestaties vielen niet mee  en wat ook in negatieve zin opviel was de slechte verstaanbaarheid. Sommige zinnen werden zo onduidelijk uitgesproken dat we besloten de ondertiteling maar te gebruiken.

De hoofdrol, Hans Sievez,  wordt vertolkt door Barry Atsma. Bekende naam, maar omdat ik weinig Nederlandse films zie heb ik hem nog niet eerder aan het werk gezien, of het is mij ontgaan. Matig deed hij het. Zolang hij het vlak kon houden viel het nog wel mee, maar zodra er meer werd gevraagd oogde zijn spel en dictie geforceerd en onnatuurlijk.
De vrouwelijke hoofdrol van Margje werd vertolkt door Noortje Herlaar. Ook dat was een eerste kennismaking. Zij is vooral bekend van musicals maar sinds een bezoek aan Les misérables was mij duidelijk dat die vorm van vermaak niets voor mij is.
Haar prestatie vond ik wisselvallig. Aan het begin die eeuwige opgewektheid, zelfs bij dramatische passages leek het erop alsof de lach nooit ver weg was; ongeloofwaardig. Verderop in de film werd dat wel wat beter, maar zij heeft mij niet kunnen overtuigen.

Een paar zwakke punten dus. Toch was niet alles slecht: de sfeertekening was heel aardig en gelukkig kwamen een paar bijrolspelers heel aardig uit de verf. Ik denk dan aan de enge en opdringerige Mieras en de jongste zoon van Hans en Margje.

Conclusie
Het boek vond ik beter dan de film. Behoorlijk veel beter, wat mij betreft, maar niet zo veel dat het een afgetekende zege is. In cijfers uitgedrukt: 3 punten voor het boek en 1 voor de film.

NB: over de uitslag mag worden gecorrespondeerd maar hij staat wel vast.

Wordt vervolgd.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

4 gedachten over “Boek versus beeld #1 Knielen op een bed violen”

 1. Ik wil niet met je in discussie gaan. Liever gezegd: ik kan niet met je in discussie gaan. Ik heb de film niet gezien en ik ga ‘m niet zien. Zo’n boekverfilming valt echt negen van de tien keer tegen. Ik ben ermee gestopt. Het boek van Siebelink in dit geval vond ik wel 4 punten, bollen of sterren waard. Nu heb ik hier ook al jaren The Road als DVD liggen maar ik durf niet meer. Zo’n magnifiek boek.

  Beantwoorden
  • Het mag, het hoeft niet. Achteraf gezien zou ik de film ook hebben kunnen missen als kiespijn. Het laatste deel heb ik deels op dubbele snelheid afgespeeld en ik heb niet het gevoel iets te hebben gemist. Maar over die uitspraak dat een verfilming zo vaak tegenvalt, dat is juist de aanleiding. Op basis van eigen ervaring wil ik dat onderbouwen.
   je zult af en toe misschien best verrast worden, blijf het volgen zou ik zeggen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder