Boek versus beeld #5: Mannen die vrouwen haten

Het boek is beter dan de film. Met zo’n opmerking is het altijd gemakkelijk scoren. Maar klopt het ook of is het een staaltje interessant doen zonder onderbouwing.
Ik waag een poging om tot een gemotiveerder oordeel te komen aan de hand van mijn eigen ervaringen.
Een en ander is uitsluitend mijn mening!

Er zijn vier punten te verdelen: ex aequo, een kleine overwinning of een afgetekende zege.
Mannen die vrouwen haten is als nummer vijf aan de beurt.

Het boek
Je moet haast wel onder een steen hebben geleefd als je niet weet dat Mannen die vrouwen haten een bijzonder succesvol boek is. Het is het eerste deel in de reeks die inmiddels tot vijf is uitgegroeid. De helaas veel te vroeg overleden Stieg Larsson is de auteur van de eerste drie delen.

In het kort het verhaal voor de enkeling die het niet kent:

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse. Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert …

Hoewel ik niet bijzonder onder de indruk ben van de stijl wordt dat meer dan gecompenseerd door het geweldige verhaal, de zeer tot de verbeelding sprekende personages en de grote spanning die ervoor zorgde dat ik het nauwelijks kon wegleggen. Eén van de topstukken van de Scandinavische misdaadliteratuur!

De film
Naar deze verfilming keek ik uit. Niet om het verhaal; het boek is zo geschreven dat het op zichzelf al een goede basis is voor een film. Mijn nieuwsgierigheid ging vooral uit naar de hoofdrolspelers, of zij een goede weergave zouden zijn van het beeld dat ik van hen had.
Ik kan wel zeggen dat het mijn verwachtingen heeft overtroffen! Michael Nyqvist speelt de hoofdrol uitstekend en Lisbeth Salander is meer dan uitstekend vertolkt door Noomi Rapace! Leuke bijkomstigheid is dat de rol van griezel Martin Vanger is gespeeld door Peter Haber, de man die ik vooral ken in de rol van Beck, de heerlijke filmreeks die (losjes) is gebaseerd op de fameuze thrillerreeks van Sjöwall en Wahlöö.
Kan het kort houden: een zeer goede verfilming.

Conclusie
Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vond de film net iets beter dan het boek. Ik kan niet helemaal verklaren waarom ik dat vind, het is vooral een gevoel. Misschien omdat sommige scènes, zoals de wraak van Lisbeth, onvergetelijk zijn?
Maar het verschil is te klein om in punten uit te drukken. En dat betekent een gelijke score: 2 – 2.

Tussenstand
Waarmee de tussenstand nu 13 – 7 is voor het boek.

Zie voor eerdere afleveringen deze link naar de pagina Boek versus beeld

#1 Knielen op een bed violen
#2 No country for old men
#3 De stad der blinden / Blindness
#4 Voltreffer / One shot

NB: over de uitslag mag worden gecorrespondeerd maar hij staat wel vast.

Wordt vervolgd.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

6 gedachten over “Boek versus beeld #5: Mannen die vrouwen haten”

  1. Millennium-trilogie toen gelezen, en ook de films op DVD gekeken, vond Lisbeth Salander ook zeer goed vertolkt door Noomi Rapace, maar de boeken las ik ook heel goed. David Lagercrantz heeft er ‘n vervolg op geschreven maar dat niet meer gelezen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder