Amsterdam – Stockholm – Arne Dahl

Amsterdam - Stockholm van Arne DahlDegelijk vakwerk

 Eén van de kenmerken van de boeken van Arne Dahl is deze een constant niveau hebben. Sterke en goed uitgewerkte plots, aansprekende personages, degelijke schrijfstijl. Hij verrast nooit in negatieve zin, zijn ondergrens ligt hoog, sommige boeken steken er wel bovenuit. Deel drie van de Opcop reeks, Amsterdam – Stockholm, heeft het gebruikelijke niveau van de meeste van zijn boeken: goed, maar niet uitzonderlijk.

 

Oude en nieuwe gezichten

Amsterdam – Stockholm begint met een (her)introductie van de belangrijkste personen. Dat is erg handig, het zijn er nogal wat en Dahl hoeft dan geen tijd te verspillen aan hun introductie binnen het verhaal. Het team is een samenraapsel van bovenmatig gekwalificeerde politiemensen en rechercheurs uit alle windstreken van Europa. Paul Hjelm, de man die in de vorige reeks van Arne Dahl, het A-team, de leiding had is ook nu het opperhoofd. Een eigenzinnige kerel die soms noodgedwongen zijn eigen richting bepaalt, maar omdat hij altijd presteert en oog heeft voor het teambelang en voor de mens achter de agent komt hij er altijd mee weg.

Verschillende verhaallijnen die verband met elkaar blijken te houden

In Amsterdam – Stockholm zijn er verschillende verhaallijnen, waarvan er drie veruit het belangrijkst zijn. De ene gaat over mensenhandel en dan vooral de variant waarin bedelaars de kost moeten verdienen voor hun “eigenaars”. Het is een wrede en cynische wereld, die aan de ene kant bevolkt wordt door zielenpoten die geen kant op kunnen en aan de andere kant door meedogenloze uitbuiters. Het afgeleide effect kan bij de lezer zorgen voor cynisme: wat te doen als je weer eens een bedelaar ziet? Onverschillig passeren of toch iets van mededogen tonen? Wat is het verhaal erachter?

Een andere belangrijke verhaallijn gaat over types die heimelijk werken aan een opleving van nationalisme en fascisme. Ten slotte is er een soort wapenwedloop gaande. Een belangrijke vertegenwoordiger van de EU heeft een presentatie gepland over een revolutionaire uitvinding die de belangen van de fossiele industriegiganten enorm dreigt te schaden. Zij schuwen geen middel om te voorkomen dat deze plannen kunnen worden uitgevoerd en zetten alles op alles om de presentatie te voorkomen.

Oog voor de mens

Het zijn nogal beladen onderwerpen die Arne Dahl in Amsterdam – Stockholm bij de kop pakt. Ook dat past bij hem en het zaken waarbij hij af en toe de ruimte neemt om zijn maatschappijkritische visie te etaleren. Hij heeft ook geregeld oog voor de persoonlijke beslommeringen van een aantal hoofdrolspelers, maar gelukkig in beperkte mate. Het verlevendigt de boel maar het overheerst niet.

Amsterdam – Stockholm is degelijk vakwerk. Arne Dahl voldoet geheel aan het door hemzelf gecreëerde verwachtingspatroon: goed uitgewerkte plot(s), boeiende personages en een mooie mix van het zakelijke en het persoonlijke.

De gehele Opcop reeks:

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder