Bronzen Uil

De Bronzen Uil is een Belgische literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen schooljaar. Sinds 2011 reikt het liberaal-vrijzinnige Willemsfonds de prijs uit tijdens het Gentse literair festival Het Betere Boek in oktober.

Een vakjury bepaalt de winnaar die 7000 euro krijgt en een bronzen beeld van een uil, naar het logo van de organisator. Uit een reeks genomineerden stemmen lezers voor de publieksprijs die bestaat uit advertentieruimte in de krant De Morgen en een ets van Enk De Kramer

Geschiedenis

Op 8 oktober 2011 werd de eerste editie van Het Betere Boek georganiseerd in het Liberaal Archief aan het Gentse Kramersplein naar aanleiding van het 160-jarig bestaan van het Willemsfonds. Met deze benaming lijkt dit treffen voor alternatieve literatuur een voortzetting van het tot 2009 in Antwerpen georganiseerde auteursfestival Het Andere Boek.

In 2018 kwam er een samenwerking tot stand met het Vlaams Fonds voor de Letteren die de Debuutprijs er liet in opgaan waarmee de Bronzen Uil de grootste Belgische onderscheiding werd voor een Nederlandstalig literair debuut. Het prijzengeld werd opgetrokken van 5000 naar 7000 euro met extra promotie voor het winnende boek in boekhandels.

"Het Betere Boek is een project van het Willemsfonds, een sociaal-culturele vereniging met een hart voor de Nederlandse taal.
Het Betere Boek doet een extra inspanning voor debutanten. Om hen een duwtje in de rug te geven, reiken we ieder jaar De Bronzen Uil, een prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, uit."


2021Caro van ThuyneLijn van wee en wens
2020Machteld SiegmannDe kaalvreter
2019Annemarie HaverkampDe achtste dag
2018Lenny PeetersDochter
2017Lieke KézérDe afwezigen
2016Lize SpitHet smelt
2015  Inge Schilperoord Muidhond
2014  Kris van SteenbergeWoesten
2013  Ineke RiemZeven pogingen om een geliefde te wekken
2012  Roderik SixVloed
2011  Jan VantoortelboomDe verzonken jongen
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.