Zeven dode heuvels – Conrad Kobbe

Ouderwetse stijl, modern thema

In mijn jonge jaren, het was nog het vorige millennium, was ik in hoge mate gefascineerd door de boeken met Conny Coll in de hoofdrol. Het is een reeks westerns van 83 delen van de hand van Conrad Kobbe (pseudoniem van Conrad Kölbl). De meeste verhalen spelen zich af aan het begin van de 20e eeuw.
Af en toe herlees ik een deel uit de reeks en gek genoeg begrijp ik nu nog steeds waarom het mij destijds zo fascineerde.

Hoofdpersoon is Conny Coll, een boerenzoon die zijn ouderlijk huis al op jonge leeftijd verliet. Hij heeft bijzondere talenten die je in het wilde westen goed kon gebruiken. Hij werd al snel de nummer één van een elite-eenheid die de misdaad moest bestrijden.

Korte inhoud

“Zeven dode heuvels: San Francisco na de grote aardbeving en de dagenlange brand van april 1906. De oude stad was een oord van lichtzinnigheid en misdaad geweest en dat kon nauwelijks uitblijven door de fenomenale groei als gevolg van de rijke goudvondsten in Californië, die avonturiers en schurken uit alle werelddelen aantrokken en zware eisen stelden aan de benen van eenvoudigen, die plotseling de weelde van het bezit van schatten te dragen kregen. Deze stad was dood – ondergegaan als eenmaal Sodom en Gomorra aan haar eigen kwaad, zeiden velen. Maar zij vergaten een ding: de geest van de pioniers van het wilde westen leefde nog en die geest herbouwde San Francisco in ongelooflijk korte tijd. Die geest rekende ook af met de duistere elementen, die zelfs aasden op de kapitalen, bijeengebracht ten behoeve van de berooide bevolking.

Deze uitermate boeiende geschiedenis van Frisco’s herleving plaatst de duistere en de goedwillende krachten tegenover elkaar in de personen van de bandietenkoning Abe Ruff, de man die de oude stad terroriseerde met zijn soms hoog geplaatste trawanten en Old Death, Frisko Jack, Conny Coll, de onvermoeide strijders voor recht en gerechtigheid, mannen, zoals er altijd en overal zullen zijn in een wereld, waarin mensen van elke geaardheid zich laten gelden. Er wordt in dit verhaal veel gevochten en er vallen rijkelijk doden. Dat is onvermijdelijk in de op reële feiten gebaseerde geschiedenis van het meest bewogen tijdperk in het bestaan van de tegenwoordige fraaie miljoenenstad aan de Gouden Poort. Met „San Francisco 1906″ vormt „De zeven dode heuvels” de geschiedenis van ondergang en herstel – een epos van menselijk kunnen en de zegepraal van een gezonde levenswil over alle beproeving en alle kwaadaardigheid.”

Bijzondere stijl, inhoudelijk relevant

Kobbe schrijft in een heel plechtstatige, archaïsche stijl. Dat is wel even wennen, maar op een gegeven moment weet je niet beter. Hij plaatst de held van het verhaal nadrukkelijk op een voetstuk; het is iemand zonder slechte eigenschappen, hij is een geweldig snelle en precieze coltschutter, een goede bokser en razend slim. Daarnaast beschikt hij over een superieure nonchalance, heeft gevoel voor humor en heeft het hart op de juiste plaats. Maar wat mij vooral aanspreekt is zijn dierenliefde: zijn wolf, tevens groot helper in de strijd, en hij zijn onafscheidelijk en aan zijn paard moet ook niemand komen. Het kan je de kop kosten!

Een aantal decennia verder heb ik dit boekje herlezen. Het is dun, kost weinig tijd en vult de momenten dat je iets te lang moet wachten. En ik heb er nog steeds (weer) een zeker plezier in.

En verrassend genoeg heeft Zeven dode heuvels een thema dat helaas niet verouderd is. San Francisco is getroffen door een zware aardbeving (waar gebeurd) en heeft van alle kanten hulp gekregen. Helaas verdween een groot deel van het geld in de zakken van de georganiseerde misdaad en corrupte bestuurders. Het is aan Conny Coll om dit onrecht te herstellen. Een moeilijke missie in de puinhopen, maar hij deinst er niet voor terug.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder