Wolken &c. – Donald Niedekker

Boeiende lofzang op het leven

Donald Niedekker is niet zo’n heel bekende schrijver. Toch heeft hij al aardig wat werken gepubliceerd, zoals romans, dichtbundels, reisboeken en novellen. Zijn eerste roman verscheen in 2002. In de zes jaar daarna kwam er gemiddeld ongeveer één boek per jaar uit, maar in 2008 stokte de productie. In 2015 kwam het weer op gang; bij uitgeverij Koppernik zijn sindsdien drie romans verschenen. Eén daarvan, Oksana, werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs. Onlangs verscheen zijn nieuwste werk, Wolken &c.

Het is een roman die drie jaren beslaat en bestaat uit twaalf hoofdstukken, voor elk seizoen één. Het is veel, het is van alles.

“De roman als vrijplaats, een vlooienmarkt, een ruimte waarin alles een plek vindt, bric-à-brac”

Prachtige beschrijvingen en gedachten

Dat is het wel zo ongeveer. Een rode draad is nauwelijks aanwezig en dat is in dit geval geen bezwaar, integendeel. Niedekker heeft de ruimte genomen om een verhaal te schrijven over een auteur die bezig is met iets op papier te krijgen en daarvoor Europa doorkruist. Het proces is niet zo belangrijk. Het gaat vooral over de reis en over de plaatsen die hij aandoet, zoals Berlijn, Odessa, Lviv. Maar ook over het leven op afgelegen plekken zoals een Noors eiland waar amper mensen wonen.

De hoofdpersoon ontmoet daar mensen van allerlei pluimage. De gesprekken met hen zijn soms heerlijk oppervlakkig, dan weer beschouwend, altijd interessant.
Maar Wolken &c. is vooral fascinerend door de mijmeringen van de hoofdpersoon die uitgebreid worden beschreven. Hetzelfde geldt voor de beschrijvingen van de natuur in al zijn facetten.

Beeldende stijl, heerlijke toon

Voor zijn stijl is Niedekker al eerder geprezen.
Over Oksana:
De Standaard: “De taal is zo rijk en beeldend dat je naar meer verlangt”
Uit het juryrapport van de Fintro Literatuurprijs: “Een stilistisch pareltje, perfect van vorm en toon.”

Dat kan met evenveel recht worden gezegd van Wolken &c. Verder valt op dat het boek een aangename rust uitstraalt. Een stiltecoupé in een druk en rumoerig landschap, een oase. Het helpt daarbij enorm dat de hoofdpersoon weinig veeleisend is. Hij leeft net zo gemakkelijk in barre omstandigheden als in relatieve luxe. Hij is overal op zijn plaats, hij houdt zich nauwelijks bezig met aardse zaken als geld verdienen en jaloezie ten aanzien van mensen die over meer materiaal en luxe beschikken.

Die rust, die tevredenheid, geeft hem de ruimte om te kijken naar de wereld om hem heen en de lezer deelgenoot te maken van zijn bevindingen. Het resultaat is een lofzang op het leven.

Wolken &c. is meeslepend, fascinerend, genieten van begin tot eind!

Wolken &c.
Donald Niedekker
Literatuur
NBC-Koppernik
2018
Paperback
438
9789492313522
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.