De dood van Murat Idrissi – Tommy Wieringa

Niet overtuigend

Het begin van De dood van Murat Idrissi door Tommy Wieringa is veelbelovend. Het beschrijft het ontstaan van de doorgang van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee. Verschuiving van tektonische platen veroorzaken een natuurlijke barrière tussen het huidige Europa en het huidige Afrika. Waarmee het lijkt of de auteur wil zeggen dat de menselijke werelden van verschil tussen deze continenten op louter toeval berusten. Of in ieder geval niet het gevolg zijn van menselijk handelen maar een geografische oorzaak hebben.

Klein ongeluk met grote gevolgen

Met die verschillende werelden hebben de twee hoofdpersonen in De dood van Murat Idrissi te maken. Het zijn de immigrantendochters Ilham en Thouraya die per auto een tocht maken door het land van hun ouders, Marokko. Een aanrijding met alleen materiële schade resulteert erin dat zij zonder geld komen te zitten. Tot zij per toeval een “reddende engel” ontmoeten.

Deze jongeman biedt hen aan om tegen betaling de arme, kansloze en verder anonieme Murat Idrissi mee te smokkelen naar Nederland. Met tegenzin stemmen zij in. Het is een beslissing met grote gevolgen. Murat Idrissi overlijdt tijdens de overtocht naar Europa en nu zijn de dames met een lijk opgezadeld. Bij aankomst wordt ook nog eens het geld gejat.
Wat volgt is een luguber soort roadtrip met een lijk in de kofferbak en twee jonge meiden zonder geld die moeten zien thuis te komen. Hierbij trekt Wieringa nogal wat clichés uit de kast.

Mooi geschreven, maar…

De dood van Murat Idrissi is een dun boek, eerder een novelle dan een roman. Aangezien het vooral draait om de gebeurtenissen blijven de karakters nogal eendimensionaal.
Stilistisch is het wel dik in orde. Het verhaal leest vlot, het kost geen moeite om bij de les te blijven.

Toch houd ik er gemengde gevoelens aan over. Deze Murat Idrissi is een willekeurig persoon. Behalve dat deze illegale immigrant een naam heeft is hij net zo anoniem als de duizenden lotgenoten die jaarlijks tijdens de overtocht overlijden. Het verhaal zou aan kracht hebben gewonnen als er meer context zou zijn geweest.

De grootste moeite heb ik met het accent dat wordt gelegd. De vluchtelingenproblematiek is een kapstok om een verhaal te schrijven dat vooral, vrijwel uitsluitend, gaat over twee naïeve immigrantendochters en hun ervaringen. De dode Murat Idrissi is niet veel meer dan een hinderlijke last die na een paar dagen ook nog eens flink gaat stinken.

Dat oogt gemakkelijk, voelt ongemakkelijk en is een beetje te goedkoop. Deze onbalans bevalt mij niet. Erg spijtig dat de belofte van het fraaie begin onvoldoende wordt ingelost.

Titel De dood van Murat Idrissi
Auteur Tommy Wieringa
Uitgeverij en jaar Hollands Diep 2017
Pagina’s 128
ISBN 9789048836864
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

3 gedachten over “De dood van Murat Idrissi – Tommy Wieringa”

  1. Ik vond het best een interessant boekje, Jan. Best mooi gedaan, die moderne meiden die geconfronteerd worden met de akelige gevolgen van de emigratieproblematiek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.