Woensdagkind – Peter Robinson

Positieve uitschieter

De boeken van Peter Robinson met DCI Alan Banks in de hoofdrol hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze hebben een rustig tempo, er is uitgebreid aandacht voor het traditionele speurderswerk en ze zijn degelijk en prettig leesbaar. Dit is allemaal ook van toepassing op Woensdagkind, deel zes. Maar deze is wel de beste in de reeks tot zover.

Vermist kind en vermoorde man

Woensdagkind begint met de ondervraging van Brenda Scupham door Alan Banks. De slordige en bepaald niet moederlijke vrouw heeft, Gemma, haar dochter van zeven meegegeven aan een echtpaar dat er nogal officieel uitzag. Brenda dacht dat het mensen waren van de overheid of van maatschappelijk werk. Te laat heeft zij ingezien dat zij een gruwelijke fout heeft gemaakt.

Het onderzoek breidt zich uit naar de mensen in de omgeving van moeder en dochter. De aanwijzingen blijven uit tot er een melding binnenkomt van de vondst van een vermoorde man. Als dan kort daarop de kleding van Gemma in een plastic zak wordt afgeleverd dan kan het team vorderingen maken. De huidige vriend van de moeder, de kleine crimineel Les Poole is de verbindende schakel. Wat zijn rol is in het geheel wordt pas later duidelijk, maar het verhaal is groter dan deze twee zaken. Er komen meer grote en kleine misdadigers in beeld.

Degelijk vakwerk

Woensdagkind is een sterke thriller van Robinson. Goed plot, goede uitwerking, rustige maar wel sterke opbouw, prima sfeertekening, stilistisch goed verzorgd maar weinig bijzonder. Uiteraard is er ook weer aandacht voor het privéleven van Alan Banks, Robinson weet de aandacht voor het politiewerk en de persoonlijke zaken goed in balans te houden.

In eerdere boeken in de reeks was er telkens wel weer een andere persoon die de aandacht op zich gevestigd krijgt. In Woensdagkind is het de beurt aan oudgediende Gristhorpe, hoofdinspecteur en de baas van Alan Banks. Hij trekt de regie deels naar zich toe omdat deze zaak sterk lijkt op een zaak die hij in het verleden heeft behandeld. Dat liep niet goed af. De mogelijkheid om revanche te nemen kan hij niet laten liggen. Deze afwisseling is zeer welkom.  Als hoofdpersoon is Alan Banks vooralsnog niet interessant genoeg om in zijn eentje een hele serie te dragen. Het lijkt erop dat Robinson dat goed heeft ingeschat.

Titel Woensdagkind
Auteur Peter Robinson
Vertaling van Wednesday’s Child
Vertaler Valérie Janssen
Uitgeverij en jaar A.W. Bruna 2008
Pagina’s 262
ISBN 9789022993972
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder