Libris Literatuurprijs

Het zal de meeste lezers niet zijn ontgaan dat Rob van Essen met De goede zoon de Libris Literatuurprijs 2019 heeft gewonnen.

Qua nieuwswaarde mosterd na de maaltijd, maar goed. Hierbij een overzicht van alle winnaars sinds 1994, met links naar boekbeschrijvingen.
De winnaars zijn in het algemeen romans die (nog steeds) heel bekend zijn, maar er zijn er ook een paar bij die mij niets zeggen.

Ik heb er vier van gelezen, allemaal met veel plezier.

 • De tolk van Java (2017) Link naar recensie
 • Tonio (2012)
 • Publieke werken (2000)
 • Plankton (1998)
[table “44” not found /]
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

8 gedachten over “Libris Literatuurprijs”

 1. Ik ben wel van plan het boek van Rob van Essen te lezen. Verder heb ik slechts 6 van de 27 winnaars gelezen, waarbij ik wil opmerken dat ik niet van plan ben om de rest te lezen. Jij, Jan?

  Beantwoorden
  • Die wil ik zeker nog lezen, mede door de reacties van enkele “bekenden.” Verder hoop ik ooit nog toe te komen aan La Superba, Dit zijn de namen, Tirza, Een schitterend gebrek en Gewassen vlees. Van de anderen weet ik het niet.

   Beantwoorden
 2. Leuk om ze zo op een rijtje te zien. Ik heb er wel acht van gelezen, waaronder de vier die jij noemt. Ik vond ze bijna allemaal goed. ‘Waar was je nou’ van K. Schippers is echt een mooi boek, ik wist helemaal niet dat die de prijs had gewonnen. Hetzelfde geldt voor ‘Specht en zoon’. ‘Dit zijn de namen’ viel me wel tegen en ‘De maagd Marino’ van Yves Petry vond ik zo verschrikkelijk dat ik het niet heb uitgelezen.
  Binnenkort lees ik de winnaars van vorig jaar en dit jaar: ‘Wees onzichtbaar’ gaan we bespreken met mijn boekenclub en ‘De goede zoon’ wil ik graag lezen omdat ik al eerder goede boeken van Rob van Essen heb gelezen en hij komt op 21 september bij de Nacht van de Literatuur in Amersfoort! Daar was Murat Isik vorig jaar, ook al geboekt voordat de winnaar bekend was. Toevallig toch.

  Beantwoorden
  • OK. Het boek van Schippers zegt mij niet veel, maar zal er eens naar kijken, net als naar Specht en zoon. Dit zijn de namen wil ik toch wel lezen, hoewel ik niet goed weet wat ik van Tommy Wieringa moet vinden (als auteur); van anderen heb ik wel positieve reacties gezien.
   Ben benieuwd naar de meningen over Wees onzichtbaar en Rob van Essen’s boek wil ik zeker lezen.
   De Nacht van de Literatuur in Amersfoort kende ik niet, zal het eens in de gaten houden.

   Beantwoorden
   • Van Tommy Wieringa vond ik Joe Speedboot heel goed, maar dat is een heel ander soort boek. Wel knap als een schrijver zulke verschillende verhalen kan maken.
    De Nacht van de Literatuur is altijd erg tof, met diverse schrijvers op mooie locaties.

    Beantwoorden
 3. We hebben er 16 van. Maar ja, we zijn met z’n tweeën hè dus da’s makkelijk praten. Zelf heb ik er acht van gelezen. Eigenlijk 7 gelezen en één beluisterd. Mijn favoriet is het luisterboek. Misschien alleen daarom al. Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen …. Van de gelezenen Mulisch.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder