Deze dag, een leven – Jens Andersen

 

Prachtige biografie over een markante vrouw

Astrid Lindgren, wie kent haar niet? Bekend van haar kinderboeken, verfilmingen daarvan, ze heeft vele prijzen in de wacht gesleept, maatschappelijk betrokken en een deel van haar leven had zij invloed op de politiek. Haar overlijden, ze was toen 94 jaar oud, kwam toch nog onverwacht, ondanks dat ze ongeveer vier jaar eerder een beroerte had gehad. De begrafenis was als die van een koningin. Die reputatie had ze ook verdiend, koningin van het kinderboek. In Deze dag, een leven beschrijft Jens Andersen het leven van deze veelzijdige, memorabele  vrouw.

Als tiener al eigenzinnig

Astrid Lindgren ging als tiener al tegen de heersende gewoontes in. Ze was de eerste jongedame in haar woonplaats die haar haar kort liet knippen. Het is een illustratie van hoe zij zich in de rest van haar leven zou opstellen. Niet per se om dwars te liggen, wel uit een enorme drang om te doen wat haarzelf goeddunkt.
Het zijn karaktertrekken die zijn terug te vinden in bekende personages uit haar boeken, denk aan Pippi Langkous, Emil, Ronja de roversdochter.

Haar jeugd eindigde toen zij achttien was. Dat had niets met leeftijd te maken, wel doordat ze zwanger raakte. Ze wilde niet trouwen met de vader van het kind, maar dat kon niet zonder gevolgen blijven. Ze kon het kind niet houden en in overleg met de vader besloten zij haar kind geboren te laten worden en achter te laten in een soort gezinsvervangend tehuis in Denemarken. Zij heeft daar de rest van haar leven een schuldgevoel aan overgehouden. Zij zocht haar zoon op zo vaak zij kon. Een paar jaar later kwam er een einde aan deze gedwongen “scheiding”.

Als schrijfster ook

Als kind las ze veel, ze verslond boeken. Schrijven ging haar toen al goed af. Men verwachtte wel dat ze schrijfster zou worden, maar juist daarom nam ze zich stellig voor dat niet te laten gebeuren. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Haar eerste voorzichtige stappen waren meteen succesvol. Haar eerste boek behaalde de tweede prijs in een kinderboekenwedstrijd.

Het was wachten op de doorbraak. Die kwam snel, toen het eerste boek over Pippi Langkous verscheen. Er waren uitgeverijen die het aanvankelijk niet zagen zitten maar ze zette door. De rest is geschiedenis, een zeer succesvolle carrière volgde.
Maar dat niet alleen. Zij stond, met nog een paar anderen, door haar werk in de wereld van het kinderboek aan de basis van het enorme succes van dat genre in Zweden.

Evenals in haar latere leven

Astrid Lindgren heeft zich nooit de mond laten snoeren. Zij interesseerde zich bovenmatig in wat zich in de wereld afspeelde en hield bijvoorbeeld nauwgezet het verloop van de Tweede Wereldoorlog bij. Haar grootste vrees was dat op Zweeds grondgebied de Duitse en de Russische troepen elkaar zouden bestrijden. Van beide strijdende partijen moest zij niets hebben.

Die interesse vertaalde zich op latere leeftijd in haar maatschappelijke opstelling. Astrid wilde niet dat Zweden onderdeel zou worden van de EU. Ze was strijdbaar als het ging om de rechten van dieren en over milieukwesties. Politieke ambities had ze niet maar haar invloed was groot; haar reputatie en roem bracht dat nu eenmaal met zich mee. Ze heeft dat volgehouden zolang haar lichaam en geest dat toelieten.

Mooie details en prachtige foto’s

Deze dag, een leven is een prachtig portret van een vrouw die veel meer was dan de succesvolle schrijfster van kinderboeken. Uiteraard komt deze carrière ruimschoots aan bod, maar deze biografie gaat toch vooral over het leven van deze dame. Indirect kan je daar wel veel uit afleiden, bijvoorbeeld de invloed die het had op haar boeken en op de verzonnen personages. De bekendste daarvan hebben alle een gelijksoortige vorm van eigenzinnigheid, wederom is misschien Pippi Langkous daarvan het meest aansprekende voorbeeld. Het zijn vaak ook karakters die zich een beetje afzijdig houden van de maatschappij, eenlingen die zich op een bijzondere manier bewijzen.

Je krijgt de indruk dat Astrid Lindgren een gelukkig leven heeft gehad, ondanks enkele flinke tegenslagen en het immer knagende schuldgevoel. Want: zij heeft een groot deel van haar leven kunnen doen wat zij het allerliefste deed: schrijven, schrappen, schaven en perfectioneren, tot het eindresultaat helemaal naar haar zin was.

Toen zij dat niet meer kon, vooral door de beroerte, was haar leven in feite voorbij. Toch duurde het nog enkele jaren voordat dat ook in lichamelijke zin het geval was. Maar Astrid Lindgren is zo’n schrijfster die door haar bijzondere nalatenschap niet snel vergeten zal worden. Dat lijkt mij meer dan terecht.

Deze dag, een leven is een waardig portret van deze bijzondere vrouw, een zeer interessante biografie waarin tekst wordt afgewisseld met prachtige foto’s.

Deze dag, een leven
Jens Andersen
Non-fictie, biografie
Ploegsma
2016
Hardcover
465
Lammie Post - Oostenbrink, Kor de Vries
9789021676548
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

4 gedachten over “Deze dag, een leven – Jens Andersen”

    • Ik heb helaas weinig van haar gelezen. Toen ik de leeftijd ervoor had woonde ik in een dorp dat nauwelijks kinderboeken had. Wel de heel brave, Jip en Janneke en dergelijke, maar iets “opstandigs” als Pippi Langkous was kansloos. Toen ik daar weg was las ik al andere boeken. Toch is zij mij goed bekend, ik heb heel veel verfilmingen van haar boeken gezien. Deze biografie is zeer lezenswaardig vond ik.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder