September 2019

 

Veel variatie

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Ook september was een maand waarin ik minder dan gebruikelijk heb gelezen. Andere tijdrovende activiteiten. Het waren er vijf. Wel veel variatie in genre, het niveau was ietwat wisselend, maar alle boeken waren de moeite waard. In chronologische volgorde:

Nicolas en de verdwijning van de wereld was de eerste. Eigenlijk best een triest verhaal, over een jongetje van acht dat zich als één van de weinigen staande probeert te houden in een wereld die dreigt ten onder te gaan.  Toch is het niet somber, maar je zou die jongen een betere en vooral langere toekomst gunnen.

Op De Poolse bokser had ik mij enorm verheugd, bij mij waren lovende geluiden blijven hangen. Afgezet tegen die verwachting viel het toch wat tegen. Niet slecht maar ik had op meer gehoopt.

Min of meer hetzelfde had ik bij Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood. Een meeslepend verhaal, dat zeker, over een wereld die we hopelijk nooit in het echt zullen meemaken. Op onderdelen overtuigend, maar helaas heeft Atwood op belangrijke onderdelen mijn gevoel van ongeloof niet altijd overtuigend kunnen wegnemen. Ook in dit geval: ten opzichte van mijn verwachtingen viel het toch een beetje tegen.

De grote angst in de bergen, een boek dat al bijna een eeuw oud is, beviel mij wel erg goed. Bijzondere stijl, dito taalgebruik en een mooi, mysterieus verhaal. Toch maar eens kijken of ik meer kan vinden van Charles-Ferdinand Ramuz.

En dan alweer de laatste: De verdwenen dochter van Sara Lövestam. Het is haar debuut als misdaadauteur en met dit boek viel zij meteen in de prijzen. Interessant, het vervolg zal ik binnenkort lezen.

Mijn favoriet van september? Eigenlijk kan het geen verrassing zijn: De grote angst in de bergen. Een boek naar mijn hart.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.