Oktober 2019

 

Niet veel, wel goed

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Oktober was weer een maand waarin ik minder dan gebruikelijk heb gelezen. Andere tijdrovende activiteiten. Het waren er vier. Maar gelukkig was het niveau in drie van de vier gevallen hoog. Kwaliteit boven kwantiteit, of zoiets. In chronologische volgorde:

Het eerste boek dat ik in oktober voltooide was De kleuren van de brand van Pierre Lemaitre. Het is het vervolg op het meesterlijke Tot ziens daarboven. Dit boek is net niet zo goed maar ook een mindere Lemaitre is bovengemiddeld goed. De toon is vlot, het is humoristisch / ironisch, maatschappijkritisch en het staat vol kleurrijke personages. Een goed begin!

Het werd nog beter met Wat behouden blijft van Wallace Stegner. Een alhier vrij onbekende schrijver maar dit boek verdient een groot publiek! Het is een boek met veel diepgang, een boek dat nog dagenlang in je hoofd blijft rondspoken, met een slotgedeelte dat onvergetelijk is! Inmiddels heb ik van hem De fundamenten van ons leven in huis, ben reuze benieuwd of het net zo goed is!

Even een minder boek: Net nitroglycerine van Frida Moisto. Niet per se slecht, dat niet, maar het kan niet tippen aan de twee eerdere boeken uit deze maand. Het is haar debuut, het is overvol: te veel thematiek, onrustige opbouw, en weinig diepgang. Iets minder thema’s die beter zouden zijn uitgewerkt zou het vermoedelijk tot een veel beter boek hebben gemaakt, want zij schrijft best aardig.

En dan alweer het slotstuk van deze maand: Zomerlicht, en dan komt de nacht, mijn kennismaking met Jόn Kalman Stefánsson. Dit vond ik ervan: Stilistisch is er veel te genieten, hij kan prachtig formuleren, de onderkoelde humor is geregeld genieten geblazen. Maar de verhalen zijn niet allemaal even sterk en de personages bepaald niet onvergetelijk. Uitschieter is het laatste verhaal dat ervoor heeft gezorgd dat ik toch met genoegen terugdenk aan dit boek en dat mij benieuwd maakt naar zijn andere werk.

Mijn favoriet van oktober? Eigenlijk kan het geen verrassing zijn: Wat behouden blijft, dat mij nog beter beviel dan De kleuren van de brand.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder