Net nitroglycerine – Frida Moisto

 

Te veel, te onrustig

Net nitroglycerine is de debuutroman van de Zweedse Frida Moisto. Het is het eerste deel van een reeks met Lisa Engström in de hoofdrol. Wat je ook van dit boek zult vinden, de titel is goed gekozen. Nitroglycerine is een zeer krachtig, maar ook gevoelig explosief dat kan exploderen bij geringe wrijving of een lichte schok. Onberekenbaar en gevaarlijk. Deze eigenschappen zijn in ieder geval van toepassing op deze licht ontvlambare jongedame die bij de Zweedse politie werkt.

Een reeks misdaden

Lisa Engström is onderdeel van het team dat onderzoek doet naar de moord op een advocaat die de politie liever kwijt dan rijk is. Hij is er meermaals in geslaagd om daders en verdachten succesvol te verdedigen. Er zijn meer mensen die zijn dood niet al te zeer betreuren, waaronder mensen uit de familiekring en vrouwen die slachtoffer zijn van daders die er met een te lichte straf vanaf zijn gekomen. In hun ogen dan uiteraard. Door de manier waarop hij is gedood zoekt men het in eerste instantie dicht bij huis.

Kort daarop verdwijnt de jonge dochter van deze advocaat. Het duurt niet lang voordat er meer moorden worden gepleegd. Bizarre moorden en in enkele gevallen is het er zeer hardhandig aan toe gegaan. Het lijkt voor de hand te liggen dat er een verband is, maar zie dat dan ook maar te vinden. Zelfs als dat eenmaal gevonden is blijkt het nog niet gemakkelijk om de dader(s) te achterhalen.

Overvol debuut

Net nitroglycerine is een debuut en dat is te merken. Het is niet voor het eerst dat een debuut overvol is qua thematiek, persoonlijke beslommeringen, gedoe met contacten en relaties. Moisto is met open ogen in die valkuil beland. Ga maar na: een familie met veel problemen en geheimen, vrouwen die seksueel zijn misbruikt, ruziënde zussen, kindermishandeling, niet biologische vaders, kritiek op het Zweedse rechtssysteem en de rechtspraak, een verleden vol mishandelingen en pesterijen in de jeugd, daarmee samenhangend ontsporend gedrag. Het is veel, te veel, maar nog niet alles.

Qua personages is het nogal clichématig. Lisa Engström heeft een turbulent verleden en je kunt je afvragen of haar antecedenten wel bekend waren bij de politie. Zou dat zo zijn dan zou ze vermoedelijk nooit zijn aangenomen. Sterker: de kans op een strafblad zou groter zijn. Maar goed, het is haar gelukt. Zoals gezegd is zij nogal explosief en dat brengt haar vaak in gevaarlijke, levensbedreigende situaties. Lisa maakt in dit verhaal meer mee dan de meeste mensen in een heel leven. Maar zij kan het aan, zij wel, maar niet zonder hulp en met het nodige geluk weet zij het te redden.

Haar chef is goedmoedig en invoelend, vaderlijk type, iemand die Lisa vertrouwt en die op de beslissende momenten haar reddende engel is. Herkenbaar, zoals dat ook geldt voor de homofobe agent, iemand die vrouwen vooral ziet als lustobjecten, slechteriken die wel heel slecht zijn en andere stereotypen zoals familieleden die elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Er had meer in gezeten

Het zijn factoren die op zichzelf niet heel storend zijn, maar in combinatie met de manier waarop Moisto het verhaal vertelt is het helaas toch enigszins teleurstellend. Net nitroglycine bestaat uit veel korte hoofdstukken. Telkens wisselen per hoofdstuk de hoofdpersonen. Vaak is er sprake van terugblikken, die herkenbaar zijn want cursief, maar niet altijd is meteen duidelijk over wie dat gaat. De opbouw is nogal onrustig en verstoort geregeld het ritme: net als je denkt in het verhaal te komen heb je weer met een andere hoofdpersoon te maken of met een tijdsprong.

En toch. Ondanks de minpunten lijkt Frida Moisto wel een auteur die in staat is om een goed en spannend verhaal te vertellen. Het vertelplezier spat ervan af, de plot is in de kern heel aardig, de personages zijn oké, hoewel een beetje te veel uitvergroot. Frida Moisto zelf, dan wel een redacteur, zou er goed aan hebben gedaan het aantal thema’s te beperken, deze beter uit te diepen en te kiezen voor een rustigere, minder springerige opbouw. Het zou Net nitroglycerine ten goede zijn gekomen.

Net nitroglycerine
Lisa Engström
Frida Moisto
Thriller
Stortebeeker
2019
Paperback
461
Edith Sybesma
9789492750143
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder