Historische verhalen IV – Diverse auteurs

 

Boeiende mengeling van feiten en fictie

Als je deze bundel hebt gelezen begin je steeds minder goed te begrijpen waarom de Biesheuvelprijs niet meer zal worden uitgereikt. Het ligt niet voor de hand dat Historische Verhalen IV een serieuze gooi zou maken naar de prijs voor de beste verhalenbundel. Het toont wel aan dat er in Nederland voldoende auteurs zijn die het schrijven van korte verhalen  beheersen.

Geschiedenis is onuitputtelijke bron

De geschiedenis blijft een onuitputtelijke bron voor verhalen. Inmiddels zijn er drie bundels verschenen die spelen in dezelfde periode en daardoor een zekere samenhang hebben. Andere bundels zijn qua tijdvak minder consistent en kunnen de gehele geschiedenis beslaan en worden Verzamelbundels genoemd. Dit het vierde deel in die reeks. Deze bundel toont maar weer eens aan dat de formule geen spoor van sleetsheid vertoont.

Die formule is onveranderlijk hetzelfde. Op basis van een historische gebeurtenis of een bepaald tijdvak produceert een auteur een verhaal dat daarmee raakvlakken vertoont. Fictie op basis van feiten. Het verhaal wordt ingeleid met de plaats en de tijd waarin het speelt. Dat is welkom, het geeft meteen houvast. Vervolgens het verhaal zelf van gemiddeld tien tot twintig pagina’s, gevolgd door de historische achtergrond met tips voor als je meer van het onderwerp wilt weten.

Sterk begin dat de toon zet

Het eerste verhaal is meteen een sterke binnenkomer: Bella ciao! van Sandrine van der Velde. Het speelt in Italië aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over twee gedeserteerde jonge soldaten die tijdelijk bescherming genieten van enkele Italiaanse dorpsbewoners. Een daad uit mededogen en menselijkheid. Maar er liggen altijd verraders op de loer en je weet niet altijd uit welke hoek ze kunnen komen. Een verhaal dat je doet nadenken over oorlog, vijandschap, menselijkheid en vergeving, in grote lijnen gebaseerd op een familiegeschiedenis.

Een geheel ander verhaal, Dolle aarde, gaat over een rijke Groningse boer aan het begin van de 15e eeuw. De man is hooghartig en eigenwijs en slaat de waarschuwingen over een naderende storm in de wind. Het dorp loopt gevaar, net als de inwoners. En wat je ziet aankomen gebeurt inderdaad, het wordt een ramp. Dit verhaal is op zich al boeiend, de toelichting die erop volgt is heel interessant. Een vergeten deel van de geschiedenis dat hiermee weer tot leven wordt gewekt. Mooi verhaal van Bram Baptist.

En dan zijn er verhalen van wat je inmiddels wel “oudgedienden” kunt noemen. In een eerdere bundel was Een vuurrode nacht van Marjolijn van de Gender al verschenen. Het is ook in deze bundel opgenomen en voorzien van een vervolg. Het speelt in Alexandrië in de tijd van de grote brand in de vermaarde bibliotheek.

Andere bekende namen die hun sporen in eerdere bundels al hebben verdiend zijn Hay van  den Munckhof en Paul Christiaan Smis van wie maar liefst drie bijdragen zijn opgenomen. Inmiddels vertrouwde namen die ook nu weer kwaliteit leveren.

Zeer geslaagde editie

Ik heb er een paar uitgelicht, maar wil geenszins de andere, niet genoemde, auteurs daarmee tekort doen. Ook hun bijdragen zijn de moeite waard en zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat Historische Verhalen IV een zeer geslaagde editie is.

Wie niet wil wachten op de volgende bundel(s) kan terecht op de website van Historische Verhalen. Het is langzamerhand de hoogste tijd om oprichter en hoofdredacteur Rik van der Vlugt te complimenteren met dit mooie initiatief.

Historische Verhalen IV
Historisceh Verhalen
Diverse
Verhalen
Historische Verhalen
2020
Paperback
247
9789082642674
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder