De kracht van angst – Hesna Al Ghaoui

 

Over hoe met angst om te gaan

Journaliste Hesna Al Ghaoui heeft een bijzondere achtergrond. Ze is een half-Syrische christen, geboren en opgegroeid in Hongarije en goed opgeleid. Voor haar werk vertoeft ze vaak in conflictgebieden en heeft ze levensbedreigende situaties meegemaakt. Toch kan ze de angst haar leven niet laten beheersen omdat het anders onmogelijk zou zijn om te kunnen functioneren. Als je mensen zoals zij op het scherm ziet zie je meestal geen spoor van angst. Zou dat zijn omdat zij zich zo goed weten te beheersen of is er een andere verklaring? In De kracht van angst verdiept zij zich in het fenomeen, betrekt het geregeld op zichzelf en geeft tips hoe je ermee kunt omgaan.

Ervaringsdeskundige

Hesna Al Ghaoui is oorlogscorrespondente. Ze vertelt onder andere over haar ervaringen in conflictgebieden als Afghanistan, de Gazastrook en Libië ten tijde van de opstand die uiteindelijk resulteerde in de dood van de dictator. Ze maakt daar hachelijke situaties mee en heeft soms ronduit geluk dat ze er zonder kleerscheuren vanaf komt. Ondanks de angst en onzekerheid die natuurlijk bezit van haar neemt blijft ze professioneel. Het werk moet doorgaan, de reportages moeten volgens planning live op de zender. Tussen de bedrijven door maakt ze zich zorgen over hoe het thuis gaat. Niets menselijks is haar vreemd.

Hoe houdt ze dat vol vraag je je af. Wondermiddelen bestaan niet, maar je kunt met angst op verschillende manieren omgaan. Vechten of vluchten is de primitieve, impulsieve respons. In De kracht van angst onderzoekt ze waar het vandaan komt. Angst kan verschillende oorzaken hebben, verklaarbaar en minder goed verklaarbaar. Als je oog in oog staat met zwaarbewapende strijders van wie je geen idee hebt wat hun plannen zijn is angst verklaarbaar. Maar hoe zit het met de angst voor donkere plekken, kleine ruimtes, spinnen, hoogte?

Meer dan alleen maar heldhaftigheid

Het sterke van De kracht van angst is dat het niet beperkt blijft tot hoe stoer zij wel niet is en wat voor hachelijke situaties zij heeft doorstaan. Het is geen egodocument over misplaatste heldhaftigheid of stoerdoenerij. Integendeel. Al Ghaoui gaat verder. Zij probeert tot een analyse te komen van het verschijnsel en doet dat soms met behulp van experts op dit terrein. Heel leerzaam.

Dan gaat zij nog verder. Hoe kun je het hanteren en het zelfs in je voordeel aanwenden? Daarvoor geeft zij ook een aantal tips, zoals bekijk de situatie eens van een afstand, ga bij jezelf na wat het ergste is wat je kunt overkomen. Loop er niet voor weg, onderken het, ontleed het probleem en probeer het te rationaliseren.
Neem vliegangst, voor velen een bekend verschijnsel. Waarom ben je bang en probeer de cijfers voor zich te laten spreken. De kans dat je vliegtuig neerstort is niet zo groot.
Ze geeft ook mooie voorbeelden van hoe anderen ermee omgaan. Neem de Noorse evenwichtskunstenaar Eskil Rønningsbakken van wie op Youtube huiveringwekkende beelden te vinden zijn. Hoe gaat hij met angst om en hoe voorkomt hij dat het invloed heeft op zijn handelen?

De kracht van angst is niet alleen interessant omdat het een prachtig inkijkje geeft in het werk van een oorlogscorrespondent. Het is het ook omdat het leerzaam is en omdat iedereen er wel iets nuttigs en bruikbaars uit kan halen. Zoals Joris Luyendijk terecht zegt:

“Dit is een boek over angst waar je juist minder bang van wordt.”

Bestel bij Bazarow en steun de boekenbranche. Lees hier waarom en hoe.

 

De kracht van angst
Hesna Al Ghaoui
Non-fictie
Pluim
2020
Paperback
396
Cora-Lisa Süto
9789492928115
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.