Vogels als huisgenoten – Len Howard

 

Een wereld te ontdekken

In het goed ontvangen Het vogelhuis beschrijft Eva Meijer het leven van Len Howard. Zij was professioneel musicus tot zij in 1938 een radicaal besluit nam. Ze brak haar loopbaan af, kocht een stuk grond en ging wonen in het huis dat ze Bird Cottage noemde. Vanaf dat moment wijdde ze haar leven aan het bestuderen van vogels en publiceerde hierover twee boeken. Eén daarvan is Vogels als huisgenoten, een titel die de lading wel dekt. Het wordt ingeleid door Eva Meijer die daarin uitlegt wat haar gedreven heeft tot het schrijven van haar boek.

Vogels en hun gedragingen

Vogels als huisgenoten bestaat uit twee delen. Het eerste en veruit het grootste heet Vogels en hun gedragingen. Als je een band met dieren wilt opbouwen en een beeld wilt krijgen van hun leven en gedrag dan moet je beginnen met van jezelf een vertrouwd verschijnsel te maken. In ieder geval niet iets waar dieren door kunnen worden afgeschrikt met als natuurlijke reactie dat ze afstand bewaren. Het kost tijd en geduld maar het lukt haar. Ze laat de tuin de tuin, haar huis is open voor vogels en ze belemmert de beestjes vrijwel niet. Langzaam maar zeker wordt haar huis een schuilplaats en een plek voor sommige vogels om de nacht door te brengen.

Als ze eenmaal het vertrouwen heeft gewonnen kan zij de dieren beginnen te observeren. De soorten onderscheiden is niet zo moeilijk. Het is wel bijzonder dat ze erin slaagt om vogels te onderscheiden en te herkennen, ze als individuen te beschouwen. Ze leert dat vogels onderling enorm van elkaar verschillen, ook binnen dezelfde soorten. Je hebt bangeriken en lefgozers, vechtersbazen en vluchters, egoïsten en socialere exemplaren. Ze blijken ook in staat om situaties en mensen te herkennen en zijn vatbaar voor wat Len Howard doet en uitstraalt. Het meest verrassende is misschien wel dat vogels ook heel manipulatief kunnen zijn; sommigen weten precies hoe zij haar moeten bespelen.

Dit eerste deel is uitermate interessant, boeiend en leerzaam!

Het zingen van vogels

Hierover gaat het tweede deel, dat circa een kwart is van het boek. Hier komt haar muzikale achtergrond goed van pas. Howard beschrijft daarin welke soorten gezang zoal voorkomen, afhankelijk van sfeer en stemmingen. Ook is zij goed in staat om te verwoorden hoe goed de zangtechniek bij sommige soorten is.

Vervolgens gaat zij in detail in op de zang van verschillende soorten. En daar wordt het lastiger. De verschillende geluiden illustreert zij met notenbalken. Je moet die wel kunnen lezen om dit deel tot leven te kunnen wekken. Wat niet wil zeggen dat het niet heel fijn is om erover te lezen maar dit deel sprak mij om die reden wat minder aan.

Uitermate interessant

Het is niet zo dat Len Howard een omgeving heeft gecreëerd van leven en laten leven. Zij geeft de vogels veel ruimte en vrijheid, ook als dat invloed heeft op haar eigen leefruimte. Dat zij daarvoor moet inleveren heeft zij ervoor over, ze krijgt er enorm veel voor terug. Toch is het niet zo dat Howard helemaal niet ingrijpt in de natuur. Katten probeert zij, begrijpelijk, zo veel mogelijk uit haar tuin weg te houden. Huismussen ziet zij liever ook niet wegens intimiderend en verstorend gedrag.

Vogels als huisgenoten is oorspronkelijk verschenen in 1953. Sindsdien is er wel wat gebeurd in de wereld. Steden en dorpen zien er heel anders uit. Tuinen zijn veelal volgeplempt met tegels en daardoor letterlijk levenloos. Vogels waarover Howard schrijft, zoals koolmezen (die vooral), pimpelmezen, roodborstjes en merels zie je daardoor steeds minder in verstedelijkte gebieden. Als je zelf over een tuin beschikt waar allerlei vogels zich thuis voelen, zich kunnen voeden, hun dorst kunnen lessen en kunnen nestelen dan weet je dat er een hele wereld valt te ontdekken. Vogels als huisgenoten is daartoe een prachtige, humor- en liefdevolle gids!

Vogels als huisgenoten
Len Howard
Non-fictie
Cossée
2020
Paperback
312
9789059369191
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “Vogels als huisgenoten – Len Howard”

  1. Heb je ‘Het vogelhuis’ gelezen? Ik vond dat heel mooi, maar twijfel of ik dit wel interessant genoeg vind. Al trekken die notenbalken me juist wel 😉

    Beantwoorden
    • Nog niet. Het staat wel op mijn ellenlange verlanglijst, wie weet. Dit boek beviel mij in ieder geval prima, vooral het eerste deel. Komt ook omdat ik zelf een tuin heb waarin nogal wat vogels de ruimte hebben. Onlangs heeft laatste koolmees het nest verlaten. Leuk hoor.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.