Duizelingen – W.G. Sebald

 

Geen boek voor mij

Soms lees je een boek waarvan je nauwelijks een recapitulatie kunt maken. In het geval van Duizelingen, de debuutroman van W.G. Sebald, is dat omdat er nauwelijks een verhaallijn in valt te ontdekken. Ik ben nu een week verder en ik moet diep graven om naar boven te halen wat ik nou ook weer heb gelezen.

Het gaat over een naamloze verteller die verschillende reizen door Europa maakt en deze beschrijft. Het centrale punt is Riva, een kleine stad aan de noordpunt van het Gardameer. Behalve de prachtige ligging is er weinig bijzonders te beleven, kan ik mij herinneren. Het zijn reizen die illustere voorgangers als Stendhal en Kafka ook hebben gemaakt en zij komen ook voor in het boek. Als je al iets van thematiek kunt ontdekken in Duizelingen dan beperkt zich dat tot de overeenkomsten die de verteller heeft met deze schrijvers; angsten, hallucinaties en misselijkheid. De reis eindigt in zijn geboorteplaats, een klein plaatsje in Zuid-Duitsland.

Er zijn beschrijvingen van wat je zoal kunt tegenkomen. De verteller mijmert daarover en hij verbindt dat met gebeurtenissen uit het verleden, literatuur, legendes en dergelijke.
Het is opvallend dat de tekst vaak wordt afgewisseld met illustraties, waarvan sommige wel en andere nauwelijks interessant zijn.

Dat is het zo ongeveer wel. Het is mooi geschreven, zo veel is zeker, daarvoor heb ik waardering en dat is ook de reden dat ik het uitgelezen. Bovendien was het niet al te dik. Maar om nou te beweren dat ik er veel plezier aan heb beleefd zou overdreven zijn. Sommige boeken liggen je nou eenmaal niet en dat is met Duizelingen het geval.

Duizelingen
W.G. Sebald
Roman
De Bezige Bij
2019
Hardcover
209
Ria van Hengel
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder