De kracht van breien – Loretta Napoleoni

 

Informatief en boeiend

Wat moet hij nou met een boek met de titel De kracht van breien zullen sommigen (velen?) denken. Om eerlijk te zijn was dat ook mijn eerste gedachte toen ik dit boek thuisgestuurd kreeg. Tot ik mij ging verdiepen in de achtergrond van Loretta Napoleoni. Dat is een dame die ik niet van naam kende maar die blijkbaar meerdere heel serieus te nemen boeken op haar naam heeft staan. Daarnaast schrijft zij stukken voor toonaangevende kranten en is zij commentator voor belangrijke televisiestations, zoals CNN en BBC, met name als terrorisme-expert. Dat veranderde de boel. De knop ging helemaal om toen ik erin begon te lezen en vrijwel meteen gefascineerd raakte. Dat komt ook doordat zij een heel aangename stijl heeft.

Waarom dit boek?

Een crisis in haar privéleven is de aanleiding geweest om De kracht van breien te schrijven. Ze is door haar echtgenoot, met wie zij zo’n dertig jaar getrouwd is geweest, op allerlei manieren belazerd. Ze blijft achter met torenhoge schulden. Wat te doen in die situatie? Met haar achtergrond lukte het wel om de rationele beslissingen te nemen. Emotioneel lag dat ingewikkelder. Zij greep terug op breien, iets dat zij als kind al deed. En zij besloot om er dieper in te duiken en er een boek over te schrijven.

Zij gaat terug naar hoe dat oeroude ambacht is ontstaan en hoe het zich heeft ontwikkeld. Het was een noodzakelijke en welkome inkomstenbron in vroeger tijden. Denk ook aan de breiende vrouwen tijdens de onthoofdingen, gedurende de Franse revolutie, bij wijze van stil protest. Het heeft ook een rol gehad in het verzet. Ervaren breisters (toch meestal vrouwen) blijken in staat om boodschappen te verwerken in hun breisels. Die boodschappen speelden soms een belangrijke rol in de communicatie die op andere manieren nauwelijks mogelijk was, want te riskant. Breien als verzetsdaad, op verschillende manieren.

Het is niet alleen dat, maar dan gaat zij op de zachtere toer. De zich herhalende, ritmische beweging heeft iets rustgevends. Iedereen die weleens in de buurt is geweest van een breiend iemand kan dat beamen. De bijna hypnotiserende rust die ervan uitgaat kan mensen helpen om uit een depressie te komen. Breien als helende kracht.

Grappig en onverwacht detail

Het grappigste detail gaat over een recente ontwikkeling. In 2019 is voor het eerst een evenement in Finland georganiseerd dat een combinatie is van breien en heavy metal muziek. Heavy metal knitting, zie de link voor meer informatie. Het is een “serieuze” wedstrijd waaraan uiteindelijk 26 combinaties uit 13 landen hebben deelgenomen. En het is geen incident, want de volgende editie staat al op de kalender.

Aan het einde staan enkele breipatronen, voor de liefhebbers. Daar zijn er heel wat van en, zonder dat ik nou direct de behoefte voel om het zelf te gaan doen, dat begrijp ik heel goed. De kracht van breien is niet alleen een informatief boek, het is ook te zien als een metafoor voor het leven. En het is ook nog eens verrassend leuk. Het is eens temeer een bewijs dat het beter is om geen last te hebben van vooroordelen.

 

 

De kracht van breien
Loretta Napoleoni
Non-fictie
Balans
2020
Paperback
221
Anne-Marie Vervelde
9789463821216
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “De kracht van breien – Loretta Napoleoni”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.