Het verbond van vijf – Yvo Kühling

 

Groot complot zorgt voor wereldwijd gevaar

Het verbond van vijf is het debuut van Yvo Kühling, bedrijfskundig econoom. Hij heeft gewerkt in het perswezen en heeft in verschillende landen over de hele wereld gewoond en gewerkt. Het is aan de inhoud van dit boek te merken dat hij internationaal georiënteerd is. Het speelt zich af in verschillende landen met de nadruk op Nederland en de Verenigde Staten. Ook qua onderwerp is het mondiaal.

Vijf studenten en vijf landen, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad

Het verbond van vijf begint klein. Thomas Cornelissen heeft een woning in Delft gekocht omdat dat de enige manier is om dicht bij de universiteit te kunnen wonen. Om uit de kosten te komen zoekt hij nog vier anderen en dat doet hij op een bijzondere manier. Via gesprekken komt hij tot een selectie aan de poort. Alle vijf blinken zij uit op hun terrein, zij zijn potentiële wereldtoppers. Toeval, maar dat past wel binnen het stramien van dergelijke thrillers. Je komt net genoeg van hun achtergrond te weten om ze een gezicht te geven, de introductie is goed verzorgd.

Dan maken we een sprong in de tijd. Thomas is businessanalist en hij komt erachter dat na een update van een populaire smartphone-app er een stuk onbekende code aan is toegevoegd. Het blijkt een ontdekking met grote gevolgen. Op ingenieuze wijze resulteert dat er uiteindelijk in dat er iets met de batterij van de telefoons kan gebeuren. Als het virus is geactiveerd dan zal de batterij blijven opladen en uiteindelijk exploderen. De dreiging is wereldwijd, wat blijkt uit een dreigbrief die de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben ontvangen. Overleg op het hoogste niveau achter gesloten deuren volgt om een ramp te voorkomen. Thomas raakt daarbij betrokken en ontmoet een bekende uit Delft, zijn huisgenote Naza, een Koerdische. Hun gezamenlijke kennis blijkt onmisbaar.

Gedurfd met wat tekortkomingen

De opzet van Het verbond van vijf is gedurfd. Een wereldwijde dreiging gevolgd door spoedoverleg op het allerhoogste niveau, het is ambitieus. Dat verdient lof, net als de uitwerking. Het tempo had qua dosering beter gekund, vooral de overleggen achter de schermen nemen te veel ruimte in.

Er is meer op aan te merken. Het doel van de terroristen is sympathiek: beter verdeelde vertegenwoordiging van alle volken op de wereld in plaats van de macht bij een kleine groep landen, die van zeker twee landen (Engeland en Frankrijk) niet in verhouding staat tot hun belang in de wereld. Het middel echter kan de levens kosten van een groot aantal, meer dan een miljard maar liefst, willekeurige mensen. Vreemd. Waarom zou je de levens van juist degenen voor wie je wilt opkomen in gevaar willen brengen? Dat wringt.

Verder vertonen verschillende personen de karaktertrekken die perfect voldoen aan het clichébeeld. Onverstoorbare Chinezen die hun kaarten tegen de borst houden, een Engelse topman die is blijven hangen in het “glorieuze” verleden, de Fransman die goed eten en drinken de belangrijkste randvoorwaarde vindt. Erg voorspelbaar.

Desondanks is Het verbond van vijf een vrij goed geslaagd debuut. Het leest vlot, het is bij vlagen spannend en het weet te boeien.

Het verbond van vijf
Yvo Kühling
Thriller
Podium
2021
Paperback
349
9789463811095
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.