Korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd – Diverse auteurs

 

Verhalen die de geschiedenis tot leven wekken

Uitgeverij Historische Verhalen doet precies wat de naam belooft. Inmiddels zijn er vijf verzamelbundels verschenen, nummer zes is in aantocht. Daarnaast zijn twee historische novellen en vier bundels met verhalen die zich afspelen in een min of meer afgebakend deel van de geschiedenis gepubliceerd. Korte verhalen uit de Vroegmoderne tijd is het meest recente deel. Overigens staat deel vijf over de Tweede Wereldoorlog op de planning voor de tweede helft van 2022.

Herkenbare formule

Het stramien is bekend, de formule werkt. Elk verhaal beslaat gemiddeld tussen de tien en twintig pagina’s. Ze beginnen met titel, auteur en plaats- en tijdbepaling. Na het fictieve verhaal volgt de historische achtergrond met verwijzingen naar andere werken (van verschillende aard en vorm) over het onderwerp.

Het eerste verhaal is illustratief. Het heet Maria en Wolfje en speelt zich in 1763 af in Salzburg. Er zou al een lampje kunnen gaan branden, want over wie anders dan Wolfgang Amadeus Mozart zou dit kunnen gaan? Aan het begin van het verhaal gedraagt hij zich als een kind dat in deze tijd vermoedelijk zou worden volgestopt met medicatie tegen ADHD. De kern van het verhaal is de finale van een pianowedstrijd waaraan ook zijn zus Maria en een andere leeftijdgenoot meedoen. Het arrogante ettertje brengt de andere twee tijdens het wachten uit hun evenwicht en speelt tijdens de wedstrijd zelf de sterren van de hemel. Uiteraard wint hij en ook de rest is geschiedenis.

Zeventien verhalen, voor ieder wat wils

Dit verhaal is van Victor Lemstra die er nog twee voor zijn rekening neemt. De anderen zijn inmiddels ook “oude” bekenden bij deze uitgeverij. Marloes Jongewaard (drie stuks), Hay van den Munckhof (vier), Sandrine van der Velde (drie) en Debby Willems (vier) nemen de rest van de productie voor hun rekening.

De verhalen spelen zich af in de paar eeuwen die op de middeleeuwen volgen. Meestal is de plaats van handeling Europa, maar een enkele keer is er een uitstapje naar verder weg. Een voorbeeld daarvan is het verhaal Chan-Mi dat zich afspeelt in Korea in de zeventiende eeuw. Hay van den Munckhof vond zijn inspiratie in een boek dat gaat over een VOC-schip dat in Korea is gestrand. De opvarenden mochten het land niet verlaten omdat men het bestaan van het land Korea geheim wilden houden. Dat is een mooi voorbeeld van een onbekend gegeven dat middels een fictieve geschiedenis tot leven wordt gewekt.

Dat geldt ook voor de andere verhalen. Niet alles is even interessant maar dat is een kwestie van smaak. Je kunt nu eenmaal niet voor alles belangstelling koesteren. Dat wil geenszins iets zeggen over de kwaliteit ervan. Of om het positief te zeggen: iedereen kan iets van zijn gading vinden in deze bundel die een mooie aanvulling is op de gestaag uitdijende collectie van deze uitgeverij.

Verhalen uit de vroegmoderne tijd
Diverse
Verhalen
Historisch Verhalen
2021
Paperback
313
9789083117713
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder