Zee nu – Eva Meijer

 

Goed idee, uitwerking had beter gekund

Het is een dreiging waar wij mogelijk niet goed van doordrongen zijn, maar dat Nederland last zal krijgen van een stijgende zeespiegel lijkt wel een zekerheidje. Zo bezien is Zee nu van Eva Meijer een hoogst actuele roman.  Zij is afgestudeerd filosofe met ook een culturele achtergrond. Ook als schrijver timmert zij flink aan de weg; inmiddels heeft zij meer dan tien boeken geschreven, vaak met (de taal van) dieren als onderwerp. Dit boek is op 1 maart 2022 verschenen.

Inhoud

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was. De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was. Maar wat?
De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken. Op Twitter roepen complotdenkers Actie!, de Action adverteert: Eenmalig! 4 reddingsvesten voor de prijs van 3! Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Maar waar moeten de herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan die hun kampement opslaan op de daken van kantoorgebouwen in de Randstad?
Als de mensen geëvacueerd zijn en de laatste meeuwen hun heil elders zoeken, volgen wij activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen op hun tocht over de nieuwe zee, en ontdekken hoe het water hun kijk op de wereld fundamenteel verandert.

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het is een roman over het grootste gevaar van dit moment, over Nederland, over de natuur die ons bedreigt en koestert en over de mens, die gedwongen wordt zichzelf opnieuw uit te vinden.

Mijn indruk

En dan is het ineens zover: na de vloed komt geen eb maar volgt een nieuwe vloed en dat gaat zo even door. In eerste instantie is de reactie lauw, maar als de mensen merken dat de zeespiegel maar blijft stijgen neemt de onrust toe. Het begint met de gebouwen direct aan zee die last krijgen van zeewater dat zich niet meer terugtrekt. Vervolgens neemt de zee met een gemiddelde snelheid van één kilometer per dag bezit van wat daarvoor land was. En dan slaat de paniek toe. In allerijl moeten vluchtplannen worden uitgewerkt en uitgevoerd maar uiteraard leidt dat tot problemen. De rollen zijn ineens omgedraaid: een deel van de Nederlandse bevolking heeft moeite met vluchtelingen maar nu worden zij zelf in die rol gedrukt.

Het is een heel aardig idee, de start van Zee nu is heel veelbelovend. Het begin leest heel vlot en dat komt zeker ook door de toon. Die is opvallend licht en Meijer steekt op sterke wijze de draak met de Nederlandse politiek, met onmiskenbaar een Rutte-achtig type aan de leiding. De leden van het koninklijk huis zijn vertrokken naar Mozambique, zij zitten er droog en warmpjes bij. Meijer spot ook met degenen die klimaatverandering ontkennen. Enkelen van hen houden dat vol en blijven. Zo noemen zij zich dan ook Blijvers, principieel tot het einde. Een terugkerende grap vormen de aanbiedingen van de Action die allerlei waardeloze troep aan de man probeert te brengen voor steeds ridiculere prijzen. Zo ver, zo goed.

Paar kanttekeningen maar alles bij elkaar een prima boek

Wat je vaker ziet bij dit soort onderwerpen is de moeilijkheid om er een goed einde aan te breien. Meijer slaagt daar vrij goed in maar een beetje onbevredigend is het ook. Nog een paar kanttekeningen. De personages kwamen niet echt tot leven, het liet mij tamelijk onverschillig hoe het met hen zou aflopen. Zee nu kent ook een flink aantal opsommingen, bijvoorbeeld van ontwikkelingen. Soms interessant, maar net zo vaak is het te veel van het goede. Dat geldt sowieso voor het hele boek: het had op verschillende plekken best wat bondiger gekund. Op andere plekken had iets meer verdieping en uitwerking wel gepast. Het zijn niet altijd gelukkige keuzes.

Ondanks die paar kanttekeningen vind ik Zee nu wel geslaagd. De boodschap komt over en dat komt zeker ook door de toon. Het is weer eens wat anders dan doem en verderf en dat is wel zo verfrissend. Als dat de bedoeling is geweest van Eva Meijer dan is zij daar goed in geslaagd.

 

Zee nu
Eva Meijer
Literatuur
Cossee
2022
Paperback
240
9789464520132
Share

1 gedachte over “Zee nu – Eva Meijer”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.