Jane Gardam

Jane Mary Gardam (Londen, 11 juli 1928) is een Engelse schrijfster van kinder-  en volwassenenfictie.  Ze schrijft ook recensies voor The Spectator en The Telegraph, en schrijft voor BBC-radio.  Ze woont in Kent, Wimbledon en Yorkshire.  Ze won talloze literaire prijzen, waaronder twee keer de Whitbread Award.  Ze werd benoemd tot Officier  in de Orde van het Britse Rijk (OBE) in de New Year Honours van 2009.

Lees verder

Share

Willem Barnard

Wilhelmus (Willem) Barnard (Rotterdam, 15 augustus 1920 – Utrecht, 21 november 2010) was een Nederlands theoloog, schrijver en (vooral) dichter die korte tijd Letteren studeerde in Leiden (1938-1939). Hij publiceerde ook onder het pseudoniem Guillaume van der Graft. Zijn zoon Benno Barnard is eveneens dichter.

Lees verder

Share

Lévi Weemoedt

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck (Ies) Jacobus van Wijk (22 oktober 1948) is een Nederlandse schrijver en dichter.

Loopbaan

Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan.[2] Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten die veelal in en rondom Vlaardingen spelen. Ook was hij als medewerker verbonden aan het Algemeen Dagblad en publiceerde hij in Renaissance. Verder was Weemoedt van 1976 tot 1979 redacteur van literair-satirisch studentenblad Propria Cures, later, in de jaren ’80 schreef hij in “Mare,” het weekblad van de Rijksuniversiteit Leiden. Weemoedt debuteerde in 1977 met Geduldig Lijden, een jaar later gevolgd door Geen Bloemen en Zand Erover (1981). Zijn werk werd in 2007 verzameld in Vanaf de dag dat ik mensen zag. In totaal 261 gedichten was de oogst van dertig jaar schrijven. In 2014 voegde de bundel Met enige vertraging daar 83 gedichten aan toe. In 2018 verscheen Pessimisme kun je leren ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag. Deze bloemlezing kwam bovenaan te staan in De Bestseller 60 en er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Sinds 1992 woont hij in Assen.

Share

Jabik Veenbaas

Jabik Veenbaas (Hijlaard, 23 januari 1959) is dichter, schrijver, vertaler en filosoof. Hij schrijft in het Nederlands en in het Fries. Jabik Veenbaas volgde het Christelijk Gymnasium in Leeuwarden en studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam en Wijsbegeerte en Fries aan de Vrije Universiteit (VU). Hij debuteerde in 1990 met de Friestalige verhalenbundel Tusken himel en hel en publiceerde sindsdien verschillende Nederlandstalige en Friestalige boeken. Hij ontplooide zich tevens als criticus en werd in 1999 recensent Fries proza voor de Leeuwarder Courant, wat hij vijf jaar zou blijven. Ook recenseerde hij filosofisch werk voor Het Financieel Dagblad. Daarnaast publiceerde hij artikelen en essays over filosofische en literaire onderwerpen in bladen als Trouw, Filosofie Magazine en Tirade, en Nederlandstalige poëzie in onder meer Het liegend konijn, Poëziekrant en Hollands maandblad.

Lees verder

Share

Richter Roegholt

Richter (Rik) Frederik Roegholt (Semarang (Java), 24 oktober 1925 – Amsterdam, 2 maart 2005) was een Nederlands historicus en dichter. Roegholt werd geboren als jongste van drie kinderen van een chirurg. Toen hij anderhalf jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland. Afgezien van de periode 1938-1942 die hij in Rotterdam doorbracht, zou Roegholt de rest van zijn leven in Amsterdam wonen.

Roegholt volgde het Vossius Gymnasium in Amsterdam en studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1972 promoveerde op de geschiedenis van uitgeverij De Bezige Bij.

Tijdens zijn studie was Roegholt redacteur van Propria Cures. In die periode had hij korte tijd een verhouding met Renate Rubinstein. In 1952 werd Roegholt journalist bij Het Vrije Volk. Later was hij geschiedenisleraar aan een Amsterdamse mms, en redacteur van Verstandig Ouderschap (maandblad van de NVSH).

Soms maakte hij een uitstapje naar de poëzie. Zo gaf hij in de periode 1967 tot 1970 in eigen beheer het tijdschrift Spiegel van Sem uit. Verder verschenen zijn gedichten onder andere in Bzzlletin, Maatstaf, Hollands Maandblad, De Gids en Avenue. Ook in zijn bloemlezing van Amsterdamse poëzie met de titel Langs straten en gedichten (1985) zaten vier eigen gedichten. in 1992 leverde hij de tekst voor de Gedenksteen voor het voormalig Huis van Bewaring in Amsterdam.
Uiteindelijk werd Richter Roegholt vooral bekend als Amsterdams stadshistoricus. Hij was ook lid van de Amsterdamse Commissie Straatnamen.

Na enige tijd ernstig ziek te zijn geweest overleed Roegholt op 79-jarige leeftijd in een verzorgingshuis te Amsterdam. Roegholt was gehuwd met Truusje Willems (1924-2009) en had twee kinderen. Zijn dochter Alice Roegholt is eveneens historicus en directeur van Museum Het Schip te Amsterdam.

Bron: Wikipedia

Share

Sebastian Barry

Sebastian Barry (Dublin, 5 juli 1955) is een Ierse schrijver van poëzie, romans en toneelstukken.

Biografie

Sebastian Barry werd in 1955 geboren in Dublin als zoon van de architect Francis Barry en de actrice Joan O’Hara. Hij volgde studies Engels en Latijn aan de Catholic University School en aan Trinity College Dublin, waar hij werkte als redacteur van het literair tijdschrift Icarus.

Lees verder

Share

W.J. van Zeggelen

Willem Josephus van Zeggelen (op zijn geboorteakte Wilhelmus Josephus van Seggelen; Den Haag, 15 september 1811 – aldaar, 15 februari 1879) was een Nederlandse dichter en boekdrukker. Met name in zijn latere periode maakte hij vooral komische gedichten. Hij is bekend om zijn berijming van de verhalen van Tijl Uilenspiegel.

Lees verder

Share

Willem de Mérode

Willem de Mérode is het pseudoniem van Willem Eduard Keuning (Spijk (Gn.), 2 september 1887 – Eerbeek, 22 mei 1939), een Nederlands dichter.

Hij wordt beschouwd als de belangrijkste Nederlandse calvinistische dichter van zijn generatie. P.J. Meertens noemt hem een christelijk renaissancedichter. Hans Werkman, biograaf van Willem de Mérode: “De dichter doorleefde de tragedie van een onmogelijke liefde; hij schreef in de spanning van jongensliefde en een mystieke beleving van christelijk geloof”.

Lees verder

Share

Bart Moeyaert

Bart Boudewijn Peter (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.
Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede naam verwijst naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Lees verder

Share

Michel Faber

Michel Faber (Den Haag, 13 april 1960) is een Engelstalige schrijver van Nederlandse herkomst. Hij wordt wel gerekend tot de Schotse literatuur. Faber werd geboren in Den Haag en emigreerde in 1967 naar Australië. Hij studeerde Nederlands, Engels, retorica en filosofie aan de Universiteit van Melbourne. Na zijn afstuderen had hij moeite om werk te vinden en ging hij een opleiding tot verpleegkundige volgen, welk beroep hij van 1983 tot 1993 uitoefende. In 1993 emigreerde hij met zijn tweede vrouw naar Schotland, waar hij nog altijd woont.

Lees verder

Share