Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo heeft dit jaar de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Het lezen van zijn boek Op weg naar De Hartz voelt volgens de jury “als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen”.

Het winnen van de prijs levert Te Gussinklo (80) een bedrag van 50.000 euro op. Twee jaar geleden won hij dezelfde prijs, die toen nog de Bookspot Literatuurprijs heette. Dat was voor De hoogstapelaar, het derde deel uit een romancyclus rond hoofdpersoon Ewout Meyster.

Op weg naar De Hartz is het vierde deel van die cyclus. Volgens de uitgever is het vooral een terugblik op de periode dat Ewout als achttien-, negentienjarige kennismaakte met filosofie en psychologie.

‘Verslavend’

“Wessel te Gussinklo lezen is verslavend”, zei juryvoorzitter Winnie Sorgdrager bij de prijsuitreiking. “Niets wil je je laten ontgaan van Ewouts levenslange werdegang. Die drang tot doorlezen wint het paradoxaal genoeg van de ongekend grote plaatsvervangende schaamte die de schrijver zo voelbaar pijnlijk weet op te roepen voor zijn levenslang gekwelde andere ik.”

Andere genomineerden waren De terugkeer van Esther Gerritsen, De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, Het boek Daniel van Chris De Stoop en Al het blauw van Peter Terrin.

De Boekenbon Literatuurprijs werd in 1986 opgezet als de AKO Literatuurprijs. In het verleden ging de prijs naar schrijvers als Bernlef, Arnon Grunberg en Doeschka Meijsing.

Lees verder

Share

Shortlist Europese Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt

In een feestelijke livestream vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam heeft juryvoorzitter Manon Uphoff de shortlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Vijf titels zijn geselecteerd. De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

De vakjury selecteerde romans ‘die verhalen over wat het betekent te leven, te bestaan, te voelen en denken in Europa. Boeken die op een bijzondere manier in ons bleven rondzingen, en die op een onmiskenbare manier iets onvergetelijks zeggen over dit Europa,’ aldus de jury.

Lees verder

Share

Bernice Berkleef wint met Bloedsteen Gouden Strop voor beste thriller

Bernice Berkleef heeft met Bloedsteen de Gouden Strop 2021 gewonnen en heeft daarmee volgens de jury de beste thriller van het afgelopen jaar geschreven. De auteur ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

“Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt”, luidt het oordeel van de jury. “De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde.”

Bloedsteen gaat over Ella, die door de politie wordt verhoord over haar vader. Hij zou illegale goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader overlijdt, besluit ze naar Java te gaan om tot rust te komen. Daar ontdekt ze een geheim dat haar vader heeft geprobeerd te verbergen.

Share

David Colmer wint de James Brockway Prize 2021

Ieder jaar reikt het Nederlands Letterenfonds een prijs uit aan de beste poëzievertaler die uit het Nederlands vertaalt. David Colmer wint de prijs dit jaar.  Colmer komt uit Australië en vertaalde onder andere bundels van Hugo Claus, Cees Notenboom, Paul van Ostaijen, Ester Naomi Perquin, Annie M.G. Schmidt en Menno Wigman. Daarnaast vertaalt hij ook Nederlandse romans.

Lees verder

Share

Franse schrijver David Diop wint International Booker Prize

De Franse auteur David Diop heeft de International Booker Prize gewonnen met Meer dan een broer, dat uit het Frans is vertaald door Anna Moschovakis.

Diop en Moschovakis delen de prijs van 50.000 pond (57.000 euro), waarmee de auteur en de vertaler een gelijke beloning krijgen. De oorspronkelijke titel van het boek is Frère d’âme en won in 2018 de Franse literaire prijs Prix Goncourt des Lycéens.

Lees verder

Share

Liesbeth Lagemaat wint De Grote Poëzieprijs 2021 met haar bundel Vissenschild!

Op maandagavond 31 mei is de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2021 in het AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4 bekendgemaakt. Liesbeth Lagemaat wint met haar bundel Vissenschild de derde editie van De Grote Poëzieprijs.

“Het is een adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest.”, aldus de jury.

Lees verder

Share