Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs voor ‘Wolven op het ruiterpad’

Gedragsbioloog Tijs Goldschmidt wint dit jaar de Jan Wolkers Prijs voor zijn boek Wolven op het ruiterpad. De prijs voor het beste natuurboek van Nederland werd uitgereikt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

Het boek bestaat uit twintig essays over de natuur en de rol van de mens daarin. Het gaat onder meer over de manier waarop klimaatverandering effect heeft op de verspreiding van exoten. Daarnaast beschrijft hij onze culturele weerstand tegen het eten van insecten.

Lees verder

Share

Ivan Wolffers overleden

Schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist Ivan Wolffers is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij had al bijna twintig jaar prostaatkanker. Vanochtend is hij, omringd door zijn naasten, gestorven, meldt zijn uitgeverij De Arbeiderspers.

Via Twitter lieten Wolffers en zijn echtgenote, de schrijfster Marion Bloem, de afgelopen dagen weten dat zijn overlijden niet lang meer op zich zou laten wachten. “De dagen zijn zo onbeschrijflijk mooi dat ik hoop dat het eeuwig zo voort zal gaan”, schreef Marion Bloem dinsdag. “Maar de nachten wrijven ons onder de neus dat het einde onvermijdelijk nabij is.”

Wolffers was in de jaren 70 een van de eersten die kritisch en toegankelijk schreven over artsen en de farmaceutische industrie. Hij moedigde zijn lezers aan zelf over hun gezondheid en hun kwalen na te denken.

Lees verder

Share

Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt Nobelprijs voor Literatuur

De Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur. De 82-jarige auteur is al sinds de jaren 70 actief. Ze kreeg in bredere kring bekendheid door haar roman De Jaren, die in 2008 verscheen.

De jury prijst de “moed en klinische scherpte” waarmee Ernaux “de wortels, vervreemding en collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt”. Het werk van de schrijfster is deels autobiografisch van aard. Ze publiceerde meer dan dertig literaire werken, behalve romans ook toneelstukken.

Volgens de jury gelooft Ernaux in “de bevrijdende kracht” van schrijven en opent ze de ogen van lezers voor sociale ongelijkheid, onder meer op het gebied van gender, taal en sociale klasse. Het Nobelprijs-comité vergelijkt haar werk met een scherp mes, door Ernaux gebruikt om “de waarheid te ontleden”.

‘Grote eer en verantwoordelijkheid’

De Française is de zeventiende vrouw die de prestigieuze literatuurprijs krijgt, die sinds 1901 wordt uitgereikt. Het Nobelprijs-comité kon Ernaux aanvankelijk niet bereiken om haar het nieuws mee te delen, zei de voorzitter tijdens de bekendmaking. Maar inmiddels heeft de schrijfster gereageerd op de prijs, die ze “een grote eer en een grote verantwoordelijkheid” noemt.

Oeuvre over herinneringen

De Franse auteur dook dit jaar en vorig jaar op in de bookmakerslijstjes met kanshebbers, vertelde NRC-recensent en schrijfster Persis Bekkering gisteravond al in het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen.

“Ze heeft een heel consistent oeuvre opgebouwd over herinneringen, en over hoe zij zich als individu verhoudt tot de collectieve geschiedenis van de twintigste eeuw.”

Share

Taalboekenprijs 2022

De Taalboekenprijs 2022 is toegekend aan Vertalen in de Nederlanden van de vertaalkundigen Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers. De prijs – 3000 euro en een oorkonde – werd op 1 oktober in de uitzending van De Taalstaat uitgereikt door juryvoorzitter Ton den Boon. Het is de vierde keer dat deze taalboekenprijs is toegekend.

Vertalen in de Nederlanden is een zeer complete geschiedschrijving van de vertaalpraktijk in de Lage Landen, vanaf de vroege Middeleeuwen tot nu. Het is voor het eerst dat dit brede onderwerp in één publicatie wordt beschreven.

De jury prees het boek om de deskundige aanpak, de volledigheid en de presentatie: “De vijf auteurs geven een caleidoscopisch en gedetailleerd beeld van de praktijk van het vertaalbedrijf, met alle actoren, gebeurtenissen en ontwikkelingen die er een bepalende rol in hebben gespeeld.”

Lees meer: https://onzetaal.nl/shortlist-taalboekenprijs-2022-bekend

Share

Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo heeft dit jaar de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Het lezen van zijn boek Op weg naar De Hartz voelt volgens de jury “als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen”.

Het winnen van de prijs levert Te Gussinklo (80) een bedrag van 50.000 euro op. Twee jaar geleden won hij dezelfde prijs, die toen nog de Bookspot Literatuurprijs heette. Dat was voor De hoogstapelaar, het derde deel uit een romancyclus rond hoofdpersoon Ewout Meyster.

Op weg naar De Hartz is het vierde deel van die cyclus. Volgens de uitgever is het vooral een terugblik op de periode dat Ewout als achttien-, negentienjarige kennismaakte met filosofie en psychologie.

‘Verslavend’

“Wessel te Gussinklo lezen is verslavend”, zei juryvoorzitter Winnie Sorgdrager bij de prijsuitreiking. “Niets wil je je laten ontgaan van Ewouts levenslange werdegang. Die drang tot doorlezen wint het paradoxaal genoeg van de ongekend grote plaatsvervangende schaamte die de schrijver zo voelbaar pijnlijk weet op te roepen voor zijn levenslang gekwelde andere ik.”

Andere genomineerden waren De terugkeer van Esther Gerritsen, De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, Het boek Daniel van Chris De Stoop en Al het blauw van Peter Terrin.

De Boekenbon Literatuurprijs werd in 1986 opgezet als de AKO Literatuurprijs. In het verleden ging de prijs naar schrijvers als Bernlef, Arnon Grunberg en Doeschka Meijsing.

Lees verder

Share

Shortlist Europese Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt

In een feestelijke livestream vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam heeft juryvoorzitter Manon Uphoff de shortlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Vijf titels zijn geselecteerd. De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

De vakjury selecteerde romans ‘die verhalen over wat het betekent te leven, te bestaan, te voelen en denken in Europa. Boeken die op een bijzondere manier in ons bleven rondzingen, en die op een onmiskenbare manier iets onvergetelijks zeggen over dit Europa,’ aldus de jury.

Lees verder

Share

Bernice Berkleef wint met Bloedsteen Gouden Strop voor beste thriller

Bernice Berkleef heeft met Bloedsteen de Gouden Strop 2021 gewonnen en heeft daarmee volgens de jury de beste thriller van het afgelopen jaar geschreven. De auteur ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

“Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt”, luidt het oordeel van de jury. “De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde.”

Bloedsteen gaat over Ella, die door de politie wordt verhoord over haar vader. Hij zou illegale goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader overlijdt, besluit ze naar Java te gaan om tot rust te komen. Daar ontdekt ze een geheim dat haar vader heeft geprobeerd te verbergen.

Share

David Colmer wint de James Brockway Prize 2021

Ieder jaar reikt het Nederlands Letterenfonds een prijs uit aan de beste poëzievertaler die uit het Nederlands vertaalt. David Colmer wint de prijs dit jaar.  Colmer komt uit Australië en vertaalde onder andere bundels van Hugo Claus, Cees Notenboom, Paul van Ostaijen, Ester Naomi Perquin, Annie M.G. Schmidt en Menno Wigman. Daarnaast vertaalt hij ook Nederlandse romans.

Lees verder

Share

Franse schrijver David Diop wint International Booker Prize

De Franse auteur David Diop heeft de International Booker Prize gewonnen met Meer dan een broer, dat uit het Frans is vertaald door Anna Moschovakis.

Diop en Moschovakis delen de prijs van 50.000 pond (57.000 euro), waarmee de auteur en de vertaler een gelijke beloning krijgen. De oorspronkelijke titel van het boek is Frère d’âme en won in 2018 de Franse literaire prijs Prix Goncourt des Lycéens.

Lees verder

Share

Liesbeth Lagemaat wint De Grote Poëzieprijs 2021 met haar bundel Vissenschild!

Op maandagavond 31 mei is de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2021 in het AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4 bekendgemaakt. Liesbeth Lagemaat wint met haar bundel Vissenschild de derde editie van De Grote Poëzieprijs.

“Het is een adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest.”, aldus de jury.

Lees verder

Share