Nachtlicht – Peter Robinson


Goed geschreven maar voorspelbare thriller

Nachtlicht is het tweede boek van de inmiddels tot 22 delen uitgedijde serie met inspecteur Alan Banks in de hoofdrol. Hij heeft om overplaatsing verzocht van Londen naar Yorkshire in de hoop daar minder last te hebben van de waanzin die hem in zijn werk in Londen heeft overspoeld. In het landelijke Yorkshire ontkomt hij daar echter ook niet aan.

Op een ochtend wordt het lichaam van de historicus Harry Steadman gevonden. Hij is financieel onafhankelijk geworden door een erfenis. Velen zouden het ervan gaan nemen om een leven in luxe en leegte te leiden, doch hij heeft ervoor gekozen om de middelen te gebruiken om ongehinderd zijn onderzoek naar de plaatselijke geschiedenis te kunnen doen.

De moord leidt tot speculaties: Steadman heeft ogenschijnlijk geen vijanden. Het is aan Alan Banks om het raadsel op te helderen. Dit doet hij op een heel klassieke manier: de geschiedenis van Steadman wordt in kaart gebracht en hierdoor komt een aantal personen in beeld die een motief zouden kunnen hebben. Deze personen worden meermaals ondervraagd maar zonder resultaat.
De moord op een meisje brengt de zaak in een versnelling. Bepaalde uitlatingen die zij tijdens de gesprekken heeft gedaan komen ineens in een ander daglicht te staan, waardoor Banks de oplossing ineens ziet.

Het verhaal in Nachtlicht is nauwelijks verrassend, als thriller vallend in de categorie dertien in een dozijn, met een ontknoping die zo voor de hand ligt dat het haast pijnlijk simpel aandoet.
Het boek moet het daarvan niet hebben, maar wel van de prachtige beschrijvingen van Yorkshire en de inwoners en hun onderlinge relaties. Robinson beschrijft dat zo beeldend dat je het landschap en de mensen zo voor je ziet.

Mooi boek, maar als thriller ondermaats.

Nachtlicht Boek omslag Nachtlicht
DCI Banks
Peter Robinson
Thriller
Bruna
Oktober 2009
Paperback
253

 

Inspecteur Alan Banks krijgt te maken met een gruwelijke moordzaak die hem voor een raadsel stelt. Vlak bij het dorpje Helmthorpe is het lichaam gevonden van Harry Steadman, half begraven onder een ingestort muurtje. Maar wie zou deze vriendelijke historicus hebben willen vermoorden?
Als Banks zich in de zaak verdiept, blijkt meer dan één persoon verdacht te zijn. De sleutel tot de oplossing zou wel eens kunnen liggen bij een jong meisje, Sally Lumb, die meer lijkt te weten dan...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.