Achterhoedegevecht – J. Bernlef


De laatste oorlogswinter door de ogen van een jonge puber

Michiel is een jongen van 12 die in Amsterdam is geboren en getogen. Het laatste deel van de oorlog brengt hij om veiligheidsredenen door op het platteland in het dorpje Driewoude. Het boek begint met zijn reis daarheen. Hij wordt opgehaald door Jan, een van de gezinsleden. Deze brengt hem met paard en wagen naar zijn tijdelijke verblijfplaats, het huis van oom Johan en tante Merel.

Het gezin bestaat verder uit eerdergenoemde Jan, de broer van Johan, en de dochter Alie en Gerie.

Voor Michiel begint een heel ander leven. Als stadsjongen moet hij zich een plek verwerven binnen het gezin en op school. Ondanks wat gewenningsproblemen, zoals het voor het eerst dragen van klompen, slaagt hij daar goed in.
In het huishouden trekt hij zich wel vaak terug op de kamer die hij deelt met Jan en leest daar in zijn van huis meegenomen boek. De dochters zijn nieuwsgierig naar de indringer, dagen hem wat uit en gedragen zich als de pestkoppen die meisjes kunnen zijn. Toch gaat her redelijk harmonieus aan toe.
Op school weet hij zich met enige branie overeind te houden. Het helpt dat hij naast een NSB-er woont naar wiens leven zijn klasgenoten heel nieuwsgierig zijn en die hij voor hen kan bespioneren.

Het relatief rustige leven krijgt een drastische wending als er een Engelse piloot neerstort. Deze piloot wordt illegaal onderdak verschaft doch helaas lukt het de gemeenschap niet om hem voor de Duitsers verborgen te houden.
De ontdekking van de piloot resulteert in represailles die het leven in het dorp en van het gezin op zijn kop zetten.

Achterhoedegevecht is het eerste werk van Bernlef en is in 1989 heruitgebracht onder deze naam. Het is een fraai boek waarin het laatste deel van de oorlog door de ogen van een jongen wordt beschreven, een jongen die de oorlog vooral op afstand had meegemaakt maar voor wie de oorlog met al zijn narigheid heel dichtbij komt in zijn periode in Driewoude.

Achterhoedegevecht is een in eenvoudige maar wel krachtige stijl geschreven schets van het laatste deel van de oorlog in een klein dorp, gezien door de ogen van een jonge knaap die voordien en nadien geen deel heeft uitgemaakt van die gemeenschap en het dorpsleven daardoor met de nodige distantie in zich opneemt.

Achterhoedegevecht Boek omslag Achterhoedegevecht
J. Bernlef
Oorlogsroman
Querido
Paperback
124

 

Een Amsterdamse jongen van een jaar of twaalf brengt de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog alleen door bij kennissen van zijn ouders op het platteland. Hij komt in een voor hem vreemde wereld terecht.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder