Muidhond – Inge Schilperoord


Verstikkend

Inge Schilperoord is forensisch psycholoog bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Daarnaast publiceert zij in diverse (vak)bladen over haar vakgebied. Muidhond is haar eerste roman, een zeer sterk debuut.

Hoofdpersoon is Jonathan, een volwassen man die nog bij zijn moeder woont. Hij wordt betutteld en beschermd, zij spreekt hem ondanks zijn leeftijd nog steeds aan als lieve knul en jochie, terwijl hij de zorg voor het huishouden op zich neemt.

Jonathan is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van aanranding van een jong meisje.
Het boek begint bij zijn vrijlating en zijn thuiskomst. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert hij zijn oude leven weer op te pakken, bestaande uit routinewerk in een visverwerkingsfabriek en een strak gereguleerde dagindeling. Zijn moeder doet weinig, hangt op de bank of ligt in bed.

Valk bij hun huis is een jong meisje komen wonen. Het kind krijgt weinig aandacht van haar moeder, die op de vlucht is voor haar echtgenote, en hangt de hele dag op straat rond. Het kind is gek op dieren en het is onvermijdelijk dat zij aandacht heeft voor de hond van Jonathan.
Het kind zoekt de aandacht en Jonathan houdt in eerste instantie de boot af, bang als hij is om weer in de fout te gaan. Hij trekt zich liever terug en gaat aanvankelijk liever aan de slag met de opdrachten die de therapeut hem heeft gegeven.

Langzaam maar zeker gebeurt het onvermijdelijke. Jonathan krijgt gevoelens voor het onschuldige en vroegwijze meisje. Het benauwt Jonathan. Aanvankelijk is dat nog beheersbaar, maar het wordt voor hem steeds moeilijker om het meisje op afstand te houden. Het eindigt uiteindelijk dramatisch, maar dat einde wordt beschreven op een wijze die van alles open laat, door de lezer kan nog van alles worden ingevuld.

De sfeer in het boek is broeierig, niet alleen door de beklemming die Jonathan steeds meer in de greep krijgt, maar ook door de hoge temperaturen tijdens hoogzomer. De stijl is erg indringend, je voelt de worsteling van Jonathan, ondanks dat het gaat om gevoelens die de meeste mensen niet bij zichzelf zullen herkennen.

Muidhond is een ijzersterk debuut. Inge Schilperoord heeft op sublieme wijze duidelijk gemaakt hoe moeilijk het leven van iemand als Jonathan kan zijn. Hoe ridicuul het ook klinkt: je gaat zelfs in zekere zin mededogen krijgen met de hoofdpersoon.
Muidhond is een indringend en aangrijpend inkijkje in het gevoelsleven van een man met onmiskenbare pedofiele neigingen en het vrijwel niet te winnen gevecht tegen natuurlijke, in de maatschappij niet geaccepteerde, gevoelens.

 

Muidhond Boek omslag Muidhond
Inge Schilperoord
Roman
Podium
2015
Paperback
220

 

De mensen moesten hem niet, dat was altijd zo geweest. Maar de natuur nam hem zoals hij was. Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, keert hij terug naar het krappe huisje in het vissersdorp waar hij samen met zijn eenzame moeder woont. Hij verheugt zich erop om weer met hond Milk in de duinen te kunnen wandelen. Al snel krijgt hij gezelschap van zijn nieuwe buurmeisje, die door haar moeder aan haar lot wordt overgelaten. Jonathan is bang om opnieuw de fout in te gaan en probeert haar op afstand te houden. Gewetensvol maakt hij de oefeningen die zijn psycholoog hem in de gevangenis heeft gegeven. Maar zijn hoofd wordt voller en voller en hij lijkt de controle te verliezen.

In het ongekend dicht op de huid geschreven Muidhond slaagt Inge Schilperoord erin om de lezer deelgenoot te maken van de worstelingen van een pedofiel. Met haar trefzekere pen en ijzingwekkende narratieve beheersing maakt ze een overrompelende entree in onze letteren.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder