De eerste vijftien levens van Harry August – Claire North


Interessant gegeven maar uitwerking had beter gekund

De hoofdpersoon is Harry August, geboren in 1919 als bastaardzoon van een in verval zijnde edelman en een dienstmeisje. Harry is bijzonder. Hij is een “kalachakra”, wat inhoudt dat telkens als hij sterft zijn leven opnieuw begint, waarbij hij kan blijven beschikken over de kennis die hij in eerdere levens heeft opgedaan. Hij is hoogbegaafd en mnemonicus, onthoudt alles wat hij heeft meegemaakt en wat in de wereld is gebeurd, wat hem enorm van pas komt in volgende levens.

Zijn jeugd is saai en voorspelbaar. Van vaardigheden die hij al beheerst moet hij het leerproces opnieuw doormaken. Gezien zijn leeftijd ontbreekt hem de mogelijkheid dat te veranderen.

Zodra hij in staat is op eigen benen te staan kan hij zijn eigen leven beïnvloeden en waar hij dat wenst een andere wending geven. Rijkdom is geen probleem, hij kan elke weddenschap winnen. Vergaren van kennis is dat evenmin; als je alles onthoudt ligt je startpunt in een volgend leven op een steeds hoger niveau.

Er zijn meer kalachakra’s. Zij hebben zich verenigd in een verbond, de Cronusclub. Er is een regel waaraan niet mag worden getornd. De leden mogen geen daden verrichten die ingrijpen in de loop van de geschiedenis.
Een lid is niet van plan zich daaraan te houden, de briljante Vincent Rankis. Hij gedraagt zich als buitenbeentje en wil de wereld naar zijn hand zetten. De leden van de Cronusclub zijn de enigen die hem zouden kunnen stoppen, doch Rankis heeft een manier gevonden om leden van de Cronusclub daarvan te weerhouden. Hij komt ver, de club dreigt geheel te worden vernietigd waarna hij vrij spel zou hebben.

De enige die mogelijk in staat is hem te stuiten is Harry August, wiens intellectuele vaardigheden vergelijkbaar zijn.

Het eerste deel van De eerste vijftien levens van Harry August bestaat vooral uit, niet chronologische, beschrijvingen van verschillende belevenissen van Harry August in diens verschillende levens. Dit is een interessant gegeven en een tijdlang zeker amusant, doch het is storend dat er lange tijd geen sprake is van een plot dat het verhaal draagt. Op het moment dat het zo storend wordt dat de neiging om verder te lezen te groot dreigt te worden verandert dat gelukkig.
Vanaf dat moment ontspint zich een uitermate interessante race tegen de klok die zich afspeelt in de verdere levens en die Harry August in elk volgend leven telkens een stapje dichter bij de oplossing brengt.

De eerste vijftien levens van Harry August is niet altijd even makkelijk leesbaar. Het ontbreken van een rode draad in de eerste helft is een oorzaak. De stijl van de auteur is een andere. Haar zinnen zijn soms erg lang, vaak onnodig lang, iets meer interpunctie zou de leesbaarheid ten goede komen. Dat zorgt ervoor dat het niet altijd lukt om de aandacht erbij te houden.
Daar staat tegenover dat het gegeven interessant is en dat de auteur enige fijne humor in het verhaal weet te verweven. Zo is het nogal absurd om de zwaarste martelingen met een grote grijns te ondergaan in de wetenschap dat je leven toch herbegint.
Ook de raakvlakken met filosofische aspecten als de waarde van het leven en de beperking van tijd zijn fascinerend. Af en toe wordt dat heel aardig uitgewerkt, maar het blijft meestal toch wat oppervlakkig.

De eerste vijftien levens van Harry August is een interessant boek met een aantal boeiende aspecten, doch de genoemde tekortkomingen doen daar helaas zoveel aan af dat het net aan vier sterren waard is.

De eerste vijftien levens van Harry August Boek omslag De eerste vijftien levens van Harry August
Claire North
Roman
Nieuw Amsterdam
20 juni 2014
Paperback
384
Lisette Graswinckel

 

Harry August gaat dood. Keer op keer. Wat hij ook doet of besluit, telkens keert hij terug in hetzelfde leven, in hetzelfde jaar, op dezelfde plek. Maar met de kennis uit zijn vorige levens. Toch verloopt niets anders. Dan staat er, aan het einde van zijn elfde leven, een klein meisje bij zijn sterfbed. Zij roept zijn hulp in om de wereld te redden. Inmiddels weet hij dat er meer zijn zoals hij. Terwijl de meesten hun kennis gebruiken om een lekker leven te leiden, is er een die zijn kennis te gelde maakt waardoor de wereld zich te snel vernieuwt en het natuurlijke evenwicht wordt verstoord. Dat zal uiteindelijk de ondergang betekenen. Alleen Harry kan hem tegenhouden. Als hij hem vindt. Als hij op tijd komt.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.