Een honger – Jamal Ouariachi


Gedurfd boek van getalenteerde schrijver
Een honger van Jamal Ouariachi is gebaseerd op het leven van Daniel Gajdusek, wetenschapper en Nobelprijswinnaar. Tijdens zijn onderzoeken naar rituelen die te maken hebben met kannibalisme in Afrika kwam hij op de gedachte om kinderen mee te nemen naar Amerika om hen een goede opleiding te kunnen geven. In 1996 werd Gajdusek door een van die kinderen beschuldigd van seksueel misbruik, een jaar later bekende hij en werd hij veroordeeld tot een celstraf van 19 maanden.

Een honger kent twee hoofdpersonen. De ene is Alexander Laszlo, kind van gefortuneerde Hongaarse ouders die in 1956 zijn gevlucht uit angst voor represailles van de communisten na de Hongaarse opstand. Laszlo is een kleurrijke, flamboyante man met een buitengewoon groot ego, die altijd en overal zijn enorme kennis wil tonen en in het middelpunt van de aandacht wil staan, een plaats in de schaduw of op de achtergrond is niets voor hem. Dit leidt tot tegengestelde reacties, van vergaande bewondering en fascinatie tot besmuikte en soms ook onverholen afkeer.
De andere hoofdpersoon is Aurelie Lindeboom, een jonge vrouw die na haar studententijd de weg in het leven nog niet heeft kunnen vinden.

Zij treffen elkaar in Afrika, waar zij de nood proberen te lenigen van mensen die op de vlucht zijn tijdens het regime van de Afrikaanse heerser Mengistu. Het komt tot een relatie tussen de twee, een verhouding die ruim een jaar standhoudt.

Tien jaar later. Inmiddels is Alexander Laszlo veroordeeld voor kindermisbruik Zijn leven heeft zich na het uitzitten van zijn straf buiten de schijnwerpers afgespeeld. Aurelie is uitgegroeid tot een vrouw van deze tijd, verslingerd aan sociale media en werkzaam als productiemedewerker bij een televisieprogramma dat nogal lijkt op De wereld draait door.
Naar aanleiding van de commotie over een pedofiel schrijft Laszlo een ingezonden brief, het eerste teken van leven van zijn kant sinds lange tijd. Het onderwerp wordt behandeld in het programma en Aurelie komt op het idee om haar voormalige vriend te benaderen voor medewerking aan de uitzending over dat onderwerp.
Hoewel de uitzending niet doorgaat is het contact weer gelegd en Laszlo oppert het idee om een boek te wijden aan zijn leven en ideeën, een boek dat Aurelie moet schrijven. Zij aarzelt, niet in het minst omdat zij inmiddels een jonge dochter heeft. Zij kan de verleiding niet weerstaan en enige tijd later is daar het boek waarin Laszlo de gelegenheid grijpt om zijn ideeën over seksualiteit en de, in zijn ogen, hypocriete houding van de westerse mens daarover in perspectief te plaatsen. Het boek is controversieel, zijn ideeën zijn omstreden en krijgen niet bepaald een warm onthaal. De gevolgen zijn dramatisch.

Een honger is een bijzonder intrigerend boek. De controversiële onderwerpen zoals pedofilie, de hypocrisie over seksualiteit, de ogenschijnlijke nutteloosheid van ontwikkelingshulp, het vaak moeizame werk van hulporganisaties die de nodige tegenwerking ondervinden, gepaard aan de bloemrijke karakters die fraai worden uitgewerkt, dat alles ingebed in een verhaal over een relatie die bij voorbaat gedoemd lijkt te mislukken, resulteren in een boek dat tot de hoogtepunten behoort van de in 2015 verschenen uitgaven.
Het essayistische stuk dat de kern vormt van de ideeën van Laszlo is ijzersterk. Het kent een minutieuze opbouw die met een haast wiskundige precisie tot een conclusie komt waarop ogenschijnlijk niets valt af te dingen maar die tegelijk vergaand omstreden is en vermoedelijk zal blijven, maar de lezer onvermijdelijk achterlaat met een ongemakkelijk gevoel van schijnheiligheid.

Ouariachi hanteert in Een honger vele stijlvormen van andere auteurs. Er is bijvoorbeeld een passage die duidelijk in de stijl van Bret Easton Ellis’ American psycho is geschreven, zo goed gedaan dat je je haast in een ander boek waant. Dit is sterk en werkt verfrissend, je moet van goeden huize komen om al die verschillende stijlen zo dicht te benaderen en zo goed te hanteren. Het zorgt ervoor dat het dikke boek een aangename frisheid behoudt. Maar zijn eigen stijl mag er ook zijn, hij is in staat om met een paar woorden een persoon heel treffend te typeren of een fraai beeld te geven van omgevingen en situaties.

Kleine minpuntje dan toch: er is relatief veel aandacht voor de Afrikaanse periode, dat had wat wellicht wat minder gekund zonder het verhaal tekort te doen

Maar dat kleine minpuntje mag de pret niet drukken. Jamal Ouariachi heeft zich met dit Een honger gepositioneerd in de top van de Nederlandse literatuur. Er is gelukkig weer een schrijver bij die het aandurft om een omstreden onderwerp te behandelen. Een honger is een prachtboek!

 

Een honger Boek omslag Een honger
Jamal Ouariachi
Roman
Querido
12 mei 2015
Paperback
592

 

Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt. Hij, de bekende ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, zou een van zijn Ethiopische adoptiekinderen hebben misbruikt. Heeft Aurélie werkelijk meer dan een jaar het bed gedeeld met een man die, zonder dat zij het wist, pedofiele voorkeuren had? Bijna tien jaar later is ze moeder van een jonge dochter en werkzaam als journaliste. Dan benadert Laszlo haar opnieuw, met een voorstel dat ingrijpende gevolgen zal hebben.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.