Woede – Arne Dahl

Twee seriemoordenaars voor een prijs
De boeken van Arne Dahl kenmerken zich door een constant hoog niveau. Geen uitschieters naar boven, noch naar beneden. Dit geldt voor zijn serie over het A-team, een select clubje van Zweedse toprechercheurs waarvan in Nederland acht delen zijn vertaald en uitgebracht. De Opcop serie is een spin off daarvan, Woede is het tweede deel. Enkele leden van het A-team zijn overgeheveld naar een paneuropese organisatie van specialistische en ervaren politiemensen, het Opcop team. De leiding daarvan is in handen van Paul Hjelm, bekend van het A-team wat ook geldt voor Arto Söderstedt en Jorge Chavez.

Ook in deze serie weet Arne Dahl het hoge niveau vast te houden. Het tweede deel, Woede, is een complex verhaal met behoorlijke diepgang met verwijzingen naar een klassiek boek, De graaf van Montecristo. In Woede is ook de geschiedenis verweven van deportaties tijdens het bewind van Stalin, als onderdeel van de Goelag operatie. Een van die deportaties voerde naar het eiland Nazimo, onbewoond en onherbergzaam. De gevangenen beschikten niet over voedsel. Uit bittere noodzaak vervielen zij tot kannibalisme. Dit gruwelijke gegeven resulteert in Woede in de geboorte van een seriemoordenaar.

Woede begint met de ogenschijnlijke zelfmoord van een bekend wetenschapper Hij heeft zich opgehangen, zo lijkt het, maar de omstandigheden zijn verdacht. De zelfmoord past niet in het plaatje dat daarbij hoort. In dezelfde periode is er een schietpartij met meerdere doden. Belangrijkste slachtoffer is een Albanese wapenhandelaar.
Kort daarop wordt een hooggeplaatst politicus vermoord, Roman Vacek. Hij blijkt te zijn vermoord op een vroeger gevangeniseiland. Ter plekke wordt een briefje gevonden met een tekst uit De graaf van Montecristo van Alexandre Dumas. Dat briefje lijkt erop te duiden dat deze moord er een is uit een reeks. Het lijkt er evenwel ook op dat deze man door twee verschillende doodsoorzaken om het leven is gekomen en dat dus tegelijk twee moorden op dezelfde persoon hebben plaatsgevonden.

Met deze gegevens kan het Opcop team aan de slag. Dankbaar gebruikmakend van de technische mogelijkheden komen zij erachter dat er inderdaad sprake is van een reeks moorden die als overeenkomst hebben dat zij zijn gepleegd op vroegere gevangeniseilanden en dat er telkens een briefje is achtergelaten. Het resultaat is een spannende zoektocht die een extra dimensie krijgt omdat het leven van Arto Soderstedt in gevaar komt. Zijn vroegere politieke activisme maakt hem tot een van de doelwitten van de seriemoordenaar.

Maar er is meer. Het wordt duidelijk dat er een tweede reeks moorden aan de gang is. De tweede reeks heeft een hele andere achtergrond. De overeenkomst tussen de reeksen is dat ene slachtoffer, Roman Vacek. Deze tweede dader, met volledig andere motieven dan nummer een, lijkt het team van Paul Hjelm telkens een stap voor te blijven, tot hun grote frustratie.

Woede is opgebouwd uit meerdere delen waarvan de vaart en spanning gelijk opgaat met de toenemende windkracht waarnaar de delen zijn genoemd, van bries naar orkaan. De stijl is herkenbaar, degelijk, intelligent, met af en toe een vleugje subtiele humor en volop, maar nooit teveel, aandacht voor het privéleven van de hoofdrolspelers.

Woede is een goed opgebouwde, degelijke thriller waarin volop maatschappelijke, politieke en ethische kwesties zijn verweven, met hoofdrolspelers die tot de verbeelding spreken, een boek dat zoals alle boeken van Arne Dahl een hoog niveau haalt.

Woede Boek omslag Woede
Opcop
Arne Dahl
Thriller
De Geus
1 oktober 2014
Paperback
504
Marika Otte

 

Een gerenommeerde plastisch chirurg wordt opgehangen in zijn huis aangetroffen. In een Stockholmse kroeg sterft een Albanese wapenhandelaar in een hagel van kogels. En op het voormalige gevangeniseiland Capraia vindt een hooggeplaatste politicus de dood. De leden van het Europese Opcop-team moeten de samenhang tussen deze moorden aan het licht brengen. Ze ontdekken dat twee seriemoordenaars tegelijkertijd actief zijn. En dat een van hen het op een medewerker van het politieteam heeft voorzien.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder