De jongen in de koffer – Kaaberbøl en Friis


Degelijk debuut

De jongen in de koffer is de eerste thriller van het Deense duo Lene Kaaberbøl en Agnete Friis. Lene Kaaberbøl schreef al een flink aantal jeugdboekenplaren werden verkocht. Agnete Friis heeft al een thriller op haar naam staan.
Hun thrillerdebuut als duo, de eerste met Nina Borg in de hoofdrol, is in de Scandinavische landen zeer goed ontvangen.

Nina Borg is een maatschappelijk werkster met een niet bepaald harmonieus gezinsleven. Van haar vriendin Karin krijgt zij het verzoek een koffer uit een kluis op te halen. Deze koffer heeft een wel heel bijzondere inhoud: een kleine jongen die het Deens niet machtig is.
Karin is verzorgster van Jan Marquart, een steenrijke man met gezondheidsproblemen. Het wordt Nina duidelijk dat Karin aanvankelijk op verzoek van Marquart de koffer uit de kluis zou halen.

Een andere hoofdpersoon is Sigita Maezekiene, woonachtig is Vilnius, moeder van het jongetje. Zij wordt wakker in een ziekenhuis met een alcoholvergiftiging, zo lijkt het, en tot haar grote schrik blijkt haar zoon te zijn verdwenen. Zij laat het er niet bij zitten en spendeert haar schamele spaargeld aan de zoektocht naar haar zoon.
De derde hoofdpersoon is Jucas, een gewetenloze crimineel die er alles voor over heeft om samen met zijn partner een financieel zorgeloze toekomst op te bouwen in Polen.

De drie hoofdpersonen komen elkaar tegen in een spetterende ontknoping van een degelijke en spannende thriller met kinderhandel als thema. In korte hoofdstukken waarin de hoofdpersonen afwisselend aan bod komen voeren zij langzaam maar zeker de spanning op. Het is zeer boeiend om telkens de ontwikkeling door de ogen van een ander te zien en op die manier toe te werken naar een climax waarin iedereen elkaar tegenkomt.

Het taalgebruik is helder en eenvoudig, het is duidelijk te merken dat de dames al behoorlijk wat ervaring hebben opgedaan. In een vrij rustig tempo, maar wel op een manier die de aandacht moeiteloos gevangen houdt, hebben zij een zeer degelijke thriller geschreven, zonder losse eindjes.

Het is wel verbazend dat Nina Borg maar rond blijft zeulen met de jongen in plaats van hem over te dragen aan de politie. Het is ook wel bijzonder dat niet goed duidelijk wordt waar zij de tijd vandaan haalt om hem te verzorgen.

Afgezien van deze minpuntjes kan de conclusie luiden dat De jongen in de koffer een behoorlijk sterk debuut is dat naar meer smaakt.

De jongen in de koffer Boek omslag De jongen in de koffer
Nina Borg
Kaaberbol en Friis
Thriller
Boekerij
12 juni 2012
Paperback
256
Kor de Vries, Lammie Post-Oostenbrink

 

Als verpleegkundige bij het Rode Kruis heeft Nina Borg al meer dan genoeg ellende gezien. Zelfs in Kopenhagen, waar ze woont, is er een grote groep mensen voor wie doodnormale zaken zoals een dak boven het hoofd, een ziektenkostenverzekering en je gewoonweg veilig voelen, ongehoorde luxe is. In hun wereld is het heel normaal dat er kinderen verdwijnen, niemand stelt vragen. Niemand, behalve Nina. Als ze op een dag door een vriendin wordt gevraagd om een koffer op te halen op het treinstation, blijkt daar een naakt jongetje van een jaar of drie in te zitten dat amper nog leeft. Als ze besluit om het kind te helpen, weet ze nog niet welke ongure personen ze hiermee haar leven in haalt.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder