Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck


Je leven zelf richting geven valt niet mee

Kom hier dat ik u kus is het tweede boek van Griet op de Beeck. Net als haar eersteling is deze roman goed ontvangen en heeft het inmiddels al wat prijzen in de wacht gesleept.

Kom hier dat ik u kus is een roman in drie delen die zijn opgebouwd uit veel korte hoofdstukken. Het verhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersoon, Mona. In het eerste deel is zij nog net geen tiener. Ze wil heel snel groot zijn, de wereld van volwassenen lijkt haar enorm aantrekkelijk. De kinderwereld heeft Mona weinig te bieden: met haar jongere broertje heeft zij weinig op, haar vader vlucht in zijn werk als tandarts. Het meest ingrijpende is het overlijden van haar moeder ten gevolge van een auto-ongeluk. Snel, voor sommigen te snel, komt een stiefmoeder in haar plaats, een weinig stabiele vrouw die wanhopig haar best doet om te worden geaccepteerd door de stiefkinderen.

Vervolgens maken we haar mee als jonge volwassene. Mona is dramaturg in een theater. Hoewel zij haar best doet om zelfverzekerd te zijn blijkt het tegendeel door de keuzes voor verkeerde, vooral egocentrische, mannen. Met ziel en zaligheid klampt zij zich vast aan de schrijver Louis, die vooral in zichzelf is geïnteresseerd en Mona links laat liggen zodra zich de gelegenheid voordoet.

In het slotdeel is zij midden dertig. Zij lijkt haar leven aardig op orde te hebben, met voldoende zekerheden om nog jaren vooruit te kunnen. En dat valt vies tegen. Het ene na het andere fundament gaat aan het wankelen. Het is voor Mona geen prettige periode, maar het loutert haar wel, en het resulteert in een (tamelijk abrupt) slot waarin zij afrekent met haar verleden. Op naar de toekomst!

De stijl is wat wisselvallig. De fraaie passages overheersen, het taalgebruik is meestal heel mooi en beeldend, dat zeker, maar af en toe zijn er toch ook momenten dat het wat hoekig wordt. Het verhaal loopt dan even minder lekker.
De korte hoofdstukken beginnen en eindigen soms tamelijk abrupt. Het zijn vooral losse beschrijvingen van mensen en gebeurtenissen die in veel gevallen los staan van de direct voorafgaande en daarop volgende hoofdstukken. Het is daardoor nogal fragmentarisch, nog net geen dagboek.

Veel personen worden nauwelijks uitgewerkt. Dit komt vooral doordat het verhaal uitsluitend door Mona wordt verteld, een persoon die van zichzelf heel afstandelijk is en weinig empathische gevoelens heeft. Aan de ene kant laat dat uitstekend zien hoe moeizaam het voor haar is om overeind te blijven, welke merkwaardige en soms ook wanhopige keuzes zij daardoor maakt. Aan de andere kant is het resultaat daarvan dat veel andere personages vooral klinisch worden neergezet, inclusief de beschreven emoties.

Je wilt van harte het verhaal mooi vinden. Je wilt heel graag meeleven met Mona en andere personages. Dat lukt, maar niet geheel van harte. Daarvoor is de toon te afstandelijk, daardoor blijven de personages teveel op afstand en zijn de gebeurtenissen, hoe aangrijpend die soms ook zijn, te steriel beschreven.

En toch is Kom hier dat ik u kus wel het proberen waard. Het is het interessante levensverhaal van een jonge vrouw die zich altijd wegcijfert, haar emoties geen ruimte geeft, nooit de tijd heeft genomen en gehad om te ontdekken wie zij nu eigenlijk is en daar op het eind van het boek korte metten mee maakt.

Kom hier dat ik u kus Boek omslag Kom hier dat ik u kus
Griet op de Beeck
Roman
Prometheus
27 oktober 2015
Paperback
336

 

Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.