Tegenstroom – Peter Robinson


Mooi, traag en gedateerd

De serie van Peter Robinson over Alan Banks is op het moment van schrijven, januari 2016, inmiddels uitgedijd tot 22 delen. Tegenstroom is het derde deel, in het Engels uitgebracht onder de veel aansprekender titel A necessary end.

Tegenstroom is uitgebracht in 1989 en dat is aan de sfeer te merken. Destijds was het voor veel mensen nog heel gewoon om het ritme van de dag te laten bepalen door de behoefte aan roken en drinken. Dat is nu nauwelijks meer voor te stellen. Ook zaken als mobiele telefoons en sociale media ontbraken, zelfs van computers werd nog nauwelijks gebruik gemaakt.
Al dat soort dingen draagt eraan bij dat dit boek inmiddels toch wel wat archaïsch aandoet.

Het verhaal speelt zich af in een kleine plaats in het Engelse Yorkshire. Inspecteur Banks is daarheen verhuisd om de hectiek van het stadsleven te ontvluchten. De relatieve rust wordt verstoord door een demonstratie tegen kernenergie, geïnspireerd door rampen als Sellafield en Tsjernobyl. Hoe kleinschalig de demonstratie ook is, het loopt uit de hand. Met fatale gevolgen voor een politieagent die overlijdt na een messteek.

Alan Banks duikt in het verleden van een aantal demonstranten van wie sommigen bekend zijn bij de politie. Het lijkt voor de hand te liggen dat daar de dader kan worden gevonden.
De vermoorde agent is echter niet brandschoon. Hij heeft een reputatie opgebouwd van een agent die zich graag laat gelden bij dergelijke gelegenheden en er niet voor terugdeinst om te pas en te onpas de wapenstok te hanteren.

Bij zijn onderzoek wordt Banks op de vingers gekeken door Richard Burgess, ook wel Dirty Dick, die zich er van hogerhand mee moet bemoeien omdat het slachtoffer een agent is. Burgess is een enorme hufter: een echte zuiplap en het prototype van de macho die vooral zijn lul achterna loopt. Zijn aanwezigheid zorgt voor de nodige opschudding in de verder gezapige gemeenschap.

Burgess is een karakter dat het verhaal goed kan gebruiken, het wordt er een stuk levendiger van, het lijkt een goede keuze van de auteur. Op Alan Banks is weinig aan te merken: een serieuze inspecteur met een grote liefde voor muziek, een vrij stabiel gezinsleven, doch met een klein geheim dat hem af en toe dwars zit. Ofwel, een (nog?) vrij kleurloze figuur die vooral tot leven komt in reactie op het lompe gedrag van Burgess.

Peter Robinson schrijft in een laag, af en toe te laag, tempo dat wel goed past bij de tijdgeest en de plaats van handeling. Zijn fraaie stijl, zijn mooie sfeertekeningen, de sterk uitgewerkte karakters en onderlinge verhoudingen maken die tekortkoming meer dan goed.
Tegenstroom is daardoor een heel prettig leesbare thriller.

De auteur heeft voldoende mogelijkheden ingebouwd om de personages in het vervolg door te ontwikkelen. Het maakt nieuwsgierig naar de volgende delen.

Tegenstroom Boek omslag Tegenstroom
DCI Banks
Peter Robinson
Thriller
Bruna
2006
Paperback
304
Valerie Janssen

 

Een grote demonstratie in het anders zo rustige Yorkshire eindigt met de arrestatie van 50 demonstranten en de gewelddadige dood van een jonge agent. Vanuit Londen wordt hoofdinspecteur Richard ?Dirty Dick? Burgess gestuurd om het moordonderzoek te leiden, iets wat niet goed valt bij Alan Banks. Terwijl heethoofd Burgess een ware terreurcampagne begint tegen de bewoners van een plaatselijke commune, begint Banks zijn eigen onderzoek. Maar daarbij gaat hij rechtstreeks in tegen Burgess? activiteiten en dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder