De kakkerlak – Jo Nesbø


Lichte tegenvaller

Jo Nesbø debuteerde met het sterke De vleermuisman. Het tweede deel uit de serie met Harry Hole in de hoofdrol heet De kakkerlak. De latere delen in de serie zijn eerder gepubliceerd dan deel twee. Het laat zich niet moeilijk raden waarom dat zo is. De auteur was zelf niet erg tevreden over dit boek en de uitgever heeft ook lang geaarzeld om dit te vertalen en uit te brengen. Is dat terecht?

Harry Hole krijgt wederom het verzoek om in een ver land, ditmaal Thailand, een gevoelig liggende misdaad op te lossen. Hij stemt in met het verzoek, doch pas als hij weet af te dwingen dat het dossier in het onderzoek naar zijn mishandelde en verkrachte zus wordt heropend.
In een bordeel in Bangkok is een Noorse ambassadeur vermoord. Ruchtbaarheid wordt niet aan deze zaak gegeven, het ligt nogal gevoelig en het is aan Harry om de discretie tijdens het onderzoek te bewaken.

De werkplek in Bangkok is benauwend klein, de drukke en volgebouwde stad, de hoge temperatuur en dito luchtvochtigheid dragen ertoe bij dat het nogal claustrofobisch aanvoelt.
Evenals in het voorgaande deel wordt de lezer in De kakkerlak een bonte parade van bijzondere types voorgeschoteld, zoals de vrouwelijke politiechef Liz Crumley, die opvalt door haar stoerheid en opvallende uiterlijk. De twee ontwikkelen een soort van wederzijds respect en gaan gedurende het onderzoek steeds meer als gelijken te werk.
Het is een lastig onderzoek in een stad waar pedofilie, prostitutie en corruptie de gewoonste zaak van de wereld zijn. De Thaise criminele wereld is gesloten en ook daarbuiten is weinig medewerking te verwachten.

Dit patroon lijkt sterk, te sterk, op het debuut van Jo Nesbø, met als verschil dat De kakkerlak minder sprankelt en als verhaal eigenlijk een beetje vermoeid aandoet. Dit is voor een tweede deel opvallend. Hoezeer de auteur ook zijn best doet om het tot leven te brengen, erin slagen doet hij zelden.
Merkwaardigerwijs en hoopgevend tegelijk is het wel dat zijn stijl langzaam wat meer aan kracht en zelfvertrouwen lijkt te winnen. De kracht, het doorzettingsvermogen en de (helaas) altijd op de loer liggende alcoholverslaving van de hoofdpersoon zijn gebleven, doch de botte, soms relativerende humor is een karaktertrek die beter uit de verf begint te komen.

Hopelijk zet die ontwikkeling zich in het volgende deel door. Het is nog meer te hopen dat de auteur erin zal slagen een beter gecomponeerd en origineler verhaal te produceren en het wat minder af te laten hangen van rare vogels en excentriekelingen.

Achteraf gezien is de aarzeling van de uitgever en de onvrede van de auteur goed te begrijpen, maar toch zou een serie altijd in de juiste volgorde en liefst ook compleet moeten worden uitgegeven.

De kakkerlak Boek omslag De kakkerlak
Harry Hole
Jo Nesbo
Thriller
De Bezige bij
2012
Paperback
352
Annelies de Vroom

 

In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega Liz Crumley de zaak zo discreet mogelijk op te lossen. Maar naarmate het onderzoek vordert, wordt hem langzaam duidelijk dat het om meer dan alleen een moord gaat. Ook lijkt het erop dat een aantal mensen in Noorwegen er belang bij had om hem naar Thailand te sturen. Harry is echter vastbesloten om het ongedierte dat het daglicht niet kan verdragen te ontmaskeren.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.