De noodkreet in de fles – Jussi Adler-Olsen

En weer een topper
De noodkreet in de fles is inmiddels het derde boek in de reeks rond inspecteur Carl Mørck en diens illustere assistenten Assad en Rose, het bijzondere stel dat een cold-case team vormt.
Met dit boek won Jussi Adler-Olsen de belangrijkste thrillerprijs in Scandinavië, De glazen sleutel

Door een toeval komt het team in bezit van een fles die een briefje bevat met een ogenschijnlijk in bloed geschreven boodschap. Met enig vernuft weten zij de tekst leesbaar te krijgen. Met behulp van deze tekst en andere summiere aanwijzingen weten zij erachter te komen dat het om een vermissingszaak gaat die circa tien jaar geleden heeft plaatsgevonden. De zaak is nooit opgehelderd.

Gaandeweg komen zij erachter dat de vermissing niet op zichzelf staat, en sterker nog, er vinden nog steeds vermissingen plaats. De zoektocht leidt naar de schimmige wereld van religieuze sekten die tot op heden uit handen van justitie hebben weten te blijven. De oudere zaken en een nieuw geval van vermissing kruisen elkaar. Een moeizame zoektocht volgt, vasthoudendheid is vereist. De ontknoping gaat langzaam, soms tergend moeizaam, maar het resulteert in een nagelbijtend spannend slot.

Ook De noodkreet in de fles is weer erg vlot geschreven, en heeft een goed tempo dat op de juiste momenten de nodige versnelling krijgt. Het zorgt ervoor dat de spanning van begin tot eind op niveau blijft, het boek verslapt nergens.

De personages krijgen steeds meer reliëf. Carl Mørck blijft een gekwelde inspecteur met een klein hartje die echter liever lui dan moe is, mede door de energie die zijn persoonlijke omstandigheden hem kost. Assad ontpopt zich steeds meer als een onmisbare schakel, nooit te beroerd om vuil werk op te knappen, intelligent en vaardig en behept met een heel eigenaardig, doch bijzonder goed gevoel voor humor. En dan Rose. Zij heeft het nogal moeilijk en laat het afweten, maar zij stuurt haar tweelingzus Yrsa in haar plaats, iemand met hele andere vaardigheden die hier bijzonder goed van pas komen. Maar er wacht de lezer een grote verrassing!

De noodkreet in de fles is een bijzonder goede thriller, sterke thematiek, goed geschreven en spannend van begin tot eind. Jussi Adler-Olsen heeft met dit boek een van de betere thrillers in de afgelopen jaren geschreven en het is begrijpelijk dat het in de prijzen is gevallen.

De noodkreet in de fles Boek omslag De noodkreet in de fles
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
2009
Paperback
494
Kor de Vries

Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze een flesje hebben gevonden. Dit bevat een stukje papier dat met bloed is beschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens. Mørck en Assad raken op deze manier betrokken bij een gruwelijke zaak van verdwenen kinderen die door hun ouders nooit als vermist zijn opgegeven.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder