De fazantenmoordenaars – Jussi Adler-Olsen

Belofte wordt waargemaakt
De verwachtingen na het sterke eerste deel over afdeling Q  van de Deen Jussi Adler-Olsen waren hooggespannen. De fazantenmoordenaars maakt die verwachtingen helemaal waar.

Het dossier dat ogenschijnlijk bij toeval op het bureau belandt van Carl Mørck is nogal gevoelig: het gaat over een zaak van een vermist tweetal. Het onderzoek daarnaar is in de doofpot is beland, en het pikante daaraan is dat de rijkere kringen van het land in het onderzoek onder de aandacht zijn gekomen.

Al snel wordt duidelijk dat er geen sprake is van toeval. Mørck, bijgestaan door zijn intrigerende assistent Assad en de later aan het team toegevoegde Rose, evenzeer een bijzonder portret, gaan op onderzoek uit.

Ze komen met alle lagen van de bevolking in aanraking, van de zich onaantastbaar wanende rijken tot en met de mensen die in het afvoerputje van de maatschappij vertoeven.

Ook De fazantenmoordenaars is vlot geschreven, de belangrijkste personages krijgen steeds meer diepte. Af en toe lijkt het wel wat over de top, raakt het verhaal aan de grenzen van geloofwaardigheid, maar het leest als een trein. Langzaamaan lijkt de droge humor van Assad steeds belangrijker te worden, het geeft De fazantenmoordenaars mede daardoor het kleine beetje extra dat het boven de de middelmaat uit tilt.

Weer een sterk boek van deze auteur!

De fazantenmoordenaars Boek omslag De fazantenmoordenaars
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
9 oktober 2012
Paperback
405
Kor de Vries

In 1987 worden de verminkte lichamen van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in de buurt van Rørvig, in Noord-Seeland. Uit het politieonderzoek blijkt dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van kostschoolleerlingen die uit de rijkste kringen van het land afkomstig zijn. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Daarmee lijkt het mysterie opgelost. Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van brigadier Mørck, hoofd van de afdeling onopgeloste zaken Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan... Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen in aanraking brengt met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die op straat leven tot de machtigste mensen van het land; de klopjacht is begonnen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.