De roodborst – Jo Nesbø


Nesbø heeft zijn stijl gevonden

De roodborst is het derde deel in de reeks van Jo Nesbø met de markante Harry Hole in de hoofdrol. De eerste twee delen waren heel behoorlijk maar wel wat wisselend van kwaliteit. Het gevoel overheerste dat de auteur aan het zoeken was naar de juiste toon en het goede ritme. In zijn derde boek heeft hij die gevonden.

De rol van Noorwegen in de tweede wereldoorlog was dubbelhartig: verzet en collaboratie streden om voorrang. Net als jongens uit andere landen gingen velen vrijwillig meestrijden met de nazi’s. Veel van hen kwamen in de frontlinie terecht, vaak vrijwillig omdat daar nu eenmaal de meeste (dubieuze) eer te behalen leek te zijn. In De roodborst gaat het om enkele jongeren die aan het front in Rusland worden gestationeerd in een periode dat de kansen voor de strijdende partijen aan het keren zijn.

In die omstandigheden ligt de kiem van een aantal moordzaken die ruim vijftig jaar later in Noorwegen plaatsvinden. Harry Hole stuit daarop terwijl hij met iets heel anders bezig is, de voorbereidingen van de bewaking van wereldleiders die in Oslo vredesbesprekingen komen voeren. Er zijn aanwijzingen dat er een aanslag wordt gepleegd, mogelijk met een Märklingeweer, een heel bijzonder soort met enorme vuurkracht waarvan er maar 300 zijn gemaakt. De diefstal voert Harry Hole in de richting van de neonazistische subcultuur van Oslo, met Sverre Olsen als toonaangevende figuur.
Hij lijkt beet te hebben. In de kringen waarin Olsen verkeert is inderdaad van alles aan de hand, en heden en verleden komen daarin op toevallige wijze bij elkaar.

De roodborst is sterk gecomponeerd. Nesbø laat op fraaie wijze zien hoe een relatief kleine gebeurtenis in een verder smerige oorlog ruim vijftig jaar na dato nog kan ingrijpen in de levens van betrokkenen en hun naasten. Hij heeft dat op natuurlijke wijze ingebed in de actualiteit van destijds, rond de eeuwwisseling.
De personages zijn sterk uitgewerkt, met oog voor kameraadschap, en trouw maar ook voor bedrog en verraad.

Harry Hole begint als karakter ook steeds beter uit de verf te komen. Het blijft een eigenzinnige lomperik met de nodige rafelrandjes, maar hij is tegelijk ook een man met een klein hartje, die ondanks zijn alcoholproblemen een meesterlijk politieman is, en die in De roodborst tamelijk onverwacht te maken krijgt met een verliefdheid die de nodige complicaties met zich meebrengt.

Dit is het eerste boek dat zich voornamelijk in Noorwegen afspeelt. Of het daaraan ligt is speculatief, maar de sterke compositie, het aangename tempo met tijdig de nodige versnellingen, de evenwichtige uitwerking van de karakters en de psychologische diepgang doen vermoeden dat dat ook voor de auteur een soort van thuiskomen is.

De roodborst Boek omslag De roodborst
Harry Hole
Jo Nesbo
Thriller
De Bezige bij
2008
Paperback
477
Annelies de Vroom

 

Bij een belangrijk vredesoverleg in Oslo over het Midden-Oosten maakt politiecommissaris Harry Hole deel uit van het anti-terrorismeteam dat de veiligheid moet garanderen van de deelnemende staatshoofden. Hij ontdekt dat er een aanslag gepland wordt, en komt op het spoor van Sverre Olsen, een Noorse neo-nazi. Hole komt terecht in een wespennest van leugens en intriges, liefde en verraad dat terug te voeren is op de moord op een van vier nazi’s in de loopgraven van Leningrad. Met de dood voor ogen wil een van de voormalige nazi’s zestig jaar na dato toch nog wraak nemen. Met alle gevolgen van dien.

De roodborst is een van de meest ambitieuze en veelomvattende Scandinavische thrillers ooit. Het betekende de internationale doorbraak voor Jo Nesbø.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder