Het duistere dal – Thomas Willmann


Grimmige mix van genres

Wraak is een veel voorkomend motief in sprookjes en andere verhalen. Combineer dat met enkele kenmerken van een western en gebruik een eenzame wreker als hoofdrolspeler. Laat het verhaal zich afspelen in een grimmige wereld, een van de rest van de wereld afgesneden microkosmos met ongewone leefregels. Een wereld waarin de dreigende bergen en de winterse kou het decor vormen en de norse bevolking de sfeer bepaalt. Dat zijn de elementen van het schitterende debuut van Thomas Willmann, Het duistere dal.

In een hooggelegen bergvallei, die ontoegankelijk wordt zodra de winter invalt en gesloten blijft tot de sneeuw gesmolten is, bevindt zich een geïsoleerd levende dorpsgemeenschap. Juist voor het invallen van de winter arriveert een nieuweling, Greider. Het is te laat om te vertrekken, de ingevallen winter maakt dat onmogelijk. Hij is niet welkom en onderdak wordt hem niet verleend. Dat verandert als hij met de geldbuidel zwaait en toont dat hij genoeg bezit om daarmee alsnog een verblijfplaats af te dwingen voor de duur van de winter.

Greider is schilder. Hij is gekomen om het dorpsleven en de omgeving te portretteren. Aanvankelijk wordt zijn activiteit met de nodige argwaan bekeken, doch naarmate de tijd verstrijkt raakt men eraan gewend. Het geeft Greider de mogelijkheid om het dorp, de bewoners en hun mores te bestuderen. Hem valt vooral op dat het dorp aan de leiband loopt van de zes gebroeders Brenner die worden aangestuurd door de bedlegerige bejaarde vader.
Het huis waar hij verblijft wordt verder bewoond door de weduwe Gader en haar dochter Luzi. Alles lijkt min of meer op het leven in een normaal dorp. Dat beeld gaat kantelen als de datum van het geplande huwelijk van Luzi en haar aanstaande nadert. De aanvankelijke vrolijkheid van de aanstaande bruid verandert langzaam maar zeker in een sombere gemoedstoestand. Daar heeft zij alle reden toe als zij beseft wat haar te wachten staat. Het is de aanzet tot een reeks van gebeurtenissen waarin Greider’s werkelijke beweegredenen voor zijn komst zullen blijken en hij zich ontpopt tot een man met een missie anders dan schilderen.

Het duistere dal is een huiveringwekkend verhaal over liefde, dood en wraak. De omslag is een indicatie, een uitsnede van het getekende gelaat van een oudere man met een donkere blik. De sfeer in het boek is grimmig, de toon wordt meteen gezet met een fragment dat aan het verhaal voorafgaat Hoe grimmig de sfeer ook is en hoe beklemmend het verhaal, er klinkt een lichtere toon doorheen die voorkomt dat het verhaal te lijden heeft onder een ondraaglijke zwaarte.

De structuur is inventief. Het eerste deel speelt zich af in het toenmalige hier en nu, het laatste deel ook. Het middenstuk bestaat vooral uit een terugblik die wordt afgewisseld met een terugblik naar weer een andere periode. Die terugblikken zijn belangrijk, ze vormen de kiem van het motief van Greider’s bezoek aan het dorp. De rol van wreker, van verlosser, hoewel dat hem na gedane zaken niet in dank lijkt te worden afgenomen. De argwaan blijft en de bevolking is hem toch liever kwijt dan rijk, blijkend uit de zin:
“Natuurlijk, hij had er een nieuwe tijd gebracht. Maar verlossers die niet opstijgen en verdwijnen, worden alleen maar ongemakkelijk”.

Het duistere dal is een bijzonder overtuigend debuut. Het is een verhaal dat niet licht kan worden vergeten, verteld in een onontkoombare en pulserende krachtige  stijl. Een boek dat je opslokt en dat je pas weer kunt wegleggen als het uit is.

 

Het duistere dal Boek omslag Het duistere dal
Thomas Willmann
Roman
Meridiaan
Mei 2015
Paperback
320
Goverdien Hauth-Grubben

 

In een afgelegen dal hoog in de bergen, ingeklemd tussen machtige bergen, ligt een dorp. Op een dag arriveert er een vreemdeling die vraagt om kwartier voor de winter. Om te schilderen. Zeer onwillig wordt hem onderdak toegewezen in het huis van weduwe Gader. Door de eerste grote sneeuwval komt het dorpsleven tot stilstand. Maar dan verongelukt de jongste zoon van de Brennerfamilie. Een tweede zoon wordt teruggevonden in een beek ...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder