Doodsvlucht – Bear Grylls


Moeilijke missie in extreme omstandigheden

Bear Grylls leeft van avonturen. Hij beleeft ze zelf en biedt ze aan. Van wat hij beleeft doet hij onder andere verslag op televisie. Via zijn academie biedt hij onder andere trainingen, opleidingsprogramma’s en avontuurlijke tochten aan. Over zijn belevenissen heeft hij ook boeken uitgebracht. In 2015 is zijn eerste fictieve verhaal gepubliceerd, Doodsvlucht, het eerste deel met Will Jaeger in de hoofdrol.

Will Jaeger heeft een avontuurlijk en vooral gevaarlijk leven achter de rug als ex-militair van de SAS. Na de mysterieuze verdwijning van zijn vrouw en kind had hij er genoeg van en is hij op een afgelegen plek beland. Hij werkt daar op een school in een ontwikkelingsland. Die periode van relatieve rust wordt ruw onderbroken. Samen met een van zijn oude strijdmakkers weet hij net te ontkomen aan de mannen die hem namens de president van het kleine land weer willen oppakken.

Het is de inleiding tot een nieuwe missie, een opdracht waarbij een survivor als Will Jaeger onmisbaar is. Een complicatie is het feit dat de missie wordt gefilmd om op televisie te worden uitgezonden. Dat zorgt voor een vreemde samenstelling van het team waaraan hij leiding moet geven: een achttal zeer ervaren en goedgetrainde professionals en twee cameramensen die op sleeptouw moeten worden genomen.
De missie is bijzonder. In het Amazonegebied is een intact vliegtuig gevonden dat stamt uit de tweede wereldoorlog. Het is een vliegtuig waarvan slechts enkele exemplaren zijn gebouwd. Men vermoedt dat het geheimen bevat die veel kunnen verhelderen over wat aan het einde van die oorlog is gebeurd, met name met de nazitop, de wetenschappers en hun geheimen. Het wordt een levensgevaarlijke en spannende race tegen de klok: het team van Will Jaeger is niet het enige dat op zoek is naar het vliegtuig en de geheimen.

De plot van Doodsvlucht is strak gecomponeerd en heeft een prettig tempo, voldoende actie afgewisseld met rustmomenten. Het is wel een typische avonturenroman, er gebeurt van alles waar de gemiddelde mens niet mee te maken zal krijgen. Soms is het zo heldhaftig dat het op het randje zit van geloofwaardigheid, in zekere zin vergelijkbaar met de extreme avonturen van Indiana Jones, maar echt storend wordt dat nergens.

Er is veel, misschien soms wel wat teveel, voor technische details over hoe te overleven in de jungle. Het lijkt af en toe teveel een schriftelijke cursus overleven in extreme omstandigheden. Dat had wel wat beter gedoseerd kunnen worden.

Bear Grylls heeft met Will Jaeger een boeiende protagonist gecreëerd, een held, een overlever, maar ook iemand die geregeld wordt overvallen door twijfels. Ook andere hoofdpersonages zijn interessant, Irina Narov voorop, de duistere vrouwelijke evenknie van Jaeger als het gaat om overlevingskunsten. Maar ook zijn trouwe strijdmakker Raff mag er zijn. De andere personen blijven wat onderbelicht en dat is een goede keuze, teveel aandacht voor nevenpersonages zou de aandacht niet ten goede zijn gekomen.

Er is wat twijfel mogelijk of Bear Grylls dit boek zelf heeft geschreven dan wel samen met ene Damien Lewis, en hoe die eventuele samenwerking gestalte heeft gekregen. Het nawoord laat ruimte voor de nodige speculatie. Hoe het ook zij, Doodsvlucht is een klassieke spionagethriller met veel details over hoe te overleven in de jungle. Hoewel het gegeven niet erg origineel is, is het een zeer aangename thriller die doet uitzoen naar het vervolg. Want dat gaat er zeker komen gezien de geweldige cliffhanger waarmee Doodsvlucht eindigt.

Doodsvlucht Boek omslag Doodsvlucht
Will jaeger
Bear Grylls
Thriller
The House of books
Juli 2015
Paperback
411
Ruud van den Plassche

 

Will Jaeger is ex-militair van de SAS en runt het succesvolle outdoorbedrijf Enduro Adventures. Rijke zakenmensen, sporters, ex-militairen en beroemdheden beproeven met hem hun geluk in de wildste en meest uitdagende survivals ter wereld. Als Will Jaeger en zijn team boven de jungle van de Amazone worden gedropt, raken hij en Irina Narov afgesloten van de groep. Ze raken verstrikt in een geheime missie van de Nazi Relocation Commando's en stuiten op een samenzwering die zijn tentakels uitstrekt tot in de huidige wereldmachten en geheime diensten.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder