De lezer is niet dood – Alex Boogers


Oerkreet uit het hart van een liefhebber
Er zijn kinderen die het lezen met de paplepel ingegoten krijgen, anderen krijgen er pas op school mee te maken. Alex Boogers was er niet vroeg bij, in zijn ouderlijk huis werden geen boeken gelezen. Door een voordracht van Jules Deelder is hij met het virus besmet geraakt. Inmiddels is hij schrijver van meerdere romans en wordt hij op scholen uitgenodigd om voordrachten te geven.

In dit dunne boekje genaamd De lezer is niet dood maakt hij zich druk om veel.

Om de kaalslag onder de bibliotheken, inclusief schoolbibliotheken en het verdwijnen van deskundige medewerkers die mensen met tips op weg kunnen helpen.
Om de kaalslag onder boekwinkels en het vervlakkende assortiment.
Om de leeslijsten die star zijn en niet meebewegen met de tijd.
Om docenten die niet in staat zijn de liefde voor het boek op hun leerlingen over  te brengen.
Om de schrijvers die het belangrijker vinden om met hun snufferd op de televisie te verschijnen en over van alles en nog wat een mening te verkondigen in plaats van zich aan hun stiel te wijden (waarom moest ik hierbij telkens denken aan mensen als Arnon Grunberg en wijlen Joost Zwagerman?).

Allemaal signalen die erop kunnen duiden dat de liefde voor het lezen tanende is, dat de jeugd niet meer warm te maken valt voor een boek. Alex Boogers bestrijdt dat. Hij denkt dat de interesse er wel degelijk is  Die interesse bevindt zich, in zijn terminologie, in kraamkamers en wacht alleen nog op een verloskundige.

In een hartstochtelijke, dwingende stijl pleit hij in De lezer is niet dood voor een wereld waar meer aandacht voor proza en poëzie zal zijn. Zodat mensen eerder en makkelijker ermee in aanraking komen. Hij roept docenten, boekhandelaren, uitgeverijen en schrijvers om zich hiervoor in te zetten. Opdat niemand meer kan zeggen dat de lezer dood is.

De lezer is niet dood Boek omslag De lezer is niet dood
Alex Boogers
Non-fictie
Podium
2015
Paperback
64

 

De lezer is niet dood. We laten hem in een verschraald landschap sterven van de dorst. We geven hem zand in plaats van water. Maar dood is hij niet. Hij tijgert. En hij is niet alleen, hij is met meer. Altijd is er wel ergens een lezer – jong of oud, arm of rijk, blank of zwart – die zoekt naar het verhaal dat voor hem is bestemd. Maar niemand neemt de belangrijke taak van verloskundige op zich. Wie helpt de nieuwe lezers op weg? Waar staan de kraamkamers?
In dit schotschrift roept Alex Boogers docenten, boekhandelaren, schrijvers en uitgevers op om lezers te zoeken waar je ze niet verwacht.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder