Een boek openslaan

Tijdens een bezoek aan een museum of iets vergelijkbaars kun je zomaar iets verrassends opsteken, bijvoorbeeld dat je de betekenis van een uitdrukking leert kennen.
Iedere lezer heeft het in figuurlijke zin gedaan, maar vrijwel geen enkele ook in letterlijke: een boek  open- dan wel dichtslaan. Waar komt dat vandaan?  Voordat boeken van papier werden gemaakt werden ze gemaakt van geschept papier. Ofwel, papier gemaakt van lompen. Onder andere in het Openluchtmuseum kun je zien hoe dit in zijn werk gaat. Dat papier is behalve dikker ook veel kwetsbaarder voor vocht, temperatuurverschillen en aantasting door insecten.

Kettingboek

 

Een voorbeeld van een kettingboek gemaakt van geschept papier

Om dit risico te verkleinen werden de kaften van deze boeken aan elkaar vastgeklampt, het geheel werd strak tegen elkaar aan geperst. Als iemand dat boek  dan weer wilde openen dan was daar enig geweld voor nodig: het boek werd letterlijk opengeslagen.

Share

3 gedachten over “Een boek openslaan”

    1. Je staat er nooit zo bij stil, veel uitdrukkingen zijn zo veel gebruikt dat je nauwelijks beseft waar ze vandaan komen. Tot afgelopen vrijdag in de Librije in Zutphen wist ik niet waar dit vandaan kwam.

Geef een reactie