Een boek openslaan

Tijdens een bezoek aan een museum of iets vergelijkbaars kun je zomaar iets verrassends opsteken, bijvoorbeeld dat je de betekenis van een uitdrukking leert kennen.
Iedere lezer heeft het in figuurlijke zin gedaan, maar vrijwel geen enkele ook in letterlijke: een boek  open- dan wel dichtslaan. Waar komt dat vandaan?  Voordat boeken van papier werden gemaakt werden ze gemaakt van geschept papier. Ofwel, papier gemaakt van lompen. Onder andere in het Openluchtmuseum kun je zien hoe dit in zijn werk gaat. Dat papier is behalve dikker ook veel kwetsbaarder voor vocht, temperatuurverschillen en aantasting door insecten.

Kettingboek

 

Een voorbeeld van een kettingboek gemaakt van geschept papier

Om dit risico te verkleinen werden de kaften van deze boeken aan elkaar vastgeklampt, het geheel werd strak tegen elkaar aan geperst. Als iemand dat boek  dan weer wilde openen dan was daar enig geweld voor nodig: het boek werd letterlijk opengeslagen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 gedachten over “Een boek openslaan”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder