Ons feilbare denken, hoofdstuk 1 – Daniel Kahneman

Twee systemen
Ons feilbare denken is een belangwekkend werk van de psycholoog en Nobelprijswinnnaar Daniel Kahneman. Omdat het naar mijn mening toegevoegde waarde heeft om een werk als dit uitgebreider te behandelen dan romans zal ik per hoofdstuk een samenvatting maken. Dit kan nooit de gehele lading dekken, om het volledig te doorgronden is het noodzakelijk de tekst in zijn geheel tot je te nemen.

In dit hoofdstuk legt Kahneman uit dat ons wakende brein twee manieren van denken gebruikt. Hij noemt dat Systeem 1 en Systeem 2

 • Systeeem 1: werkt automatisch en snel, met weinig of geen inspanning en geen gevoel van controle. Voorbeelden:
  • Oplossen van eenvoudige sommen als 2 + 2
  • Lezen van teksten op billboards
  • Eenvoudige zinnen begrijpen
 • Systeem 2: omvat bewuste aandacht voor de mentale inspanningen die worden verricht, waaronder ingewikkelde berekeningen. De werking van dit systeem wordt vaak gekoppeld aan de subjectieve ervaring van handelingsvermogen, keuze en concentratie. Voorbeelden:
  • Je concentreren op het startschot in een race
  • In je geheugen graven om een geluid te identificeren
  • De validiteit van een logische redenatie beoordelen

Noot: Theo Compernolle noemt in Ontketen je brein deze twee systemen respectievelijk Reflexbrein en Reflecterend brein. Aanduidingen die veelzeggend zijn voor datgene wat Kahneman bedoelt.

Kahneman beschrijft hoe de twee systemen elkaar uitsluiten; je concentreren op een taak kan ertoe leiden dat je geen oog meer hebt voor andere zaken. Hij gebruikt daarvoor het overbekende voorbeeld van de gorilla die door het beeld loopt en niet wordt opgemerkt omdat het brein met een andere taak bezig is.

Hij geeft meer voorbeelden die zeer aansprekend zijn, zoals de intuïtieve beoordeling van de emotie op een gelaat en de bekende illusie van Müller-Lyer.

Muller Lyer illusie

 

Dit hoofdstuk is inleidend. De twee systemen gaat Kahneman door het boek heen gebruiken om zijn bedoelingen duidelijk te maken.

Wordt vervolgd

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “Ons feilbare denken, hoofdstuk 1 – Daniel Kahneman”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.