Moet dat nou echt?

Dat je een, overigens heel aardig, boek aan het lezen bent en het volgende gebeurt. Stel je voor: het speelt vlak na WOII. Een gevaarlijk type loopt met een geweer over een Zweeds eiland. Dan vindt hij twee Duitse soldaten die zich vergeefs schuil houden.

Dat de soldaten vertellen te zijn gevlucht. Ze willen de capitulatie niet meemaken en willen naar Engeland. Het draait erop uit dat de man de soldaten doodt en van hun bezittingen berooft. En dat is nogal wat, in waarde dan.

Diamanten, andere edelstenen en goud.

Dat je op je klompen aanvoelt dat het op een onrechtmatige manier in hun bezit is gekomen.

Dat je de schrijver wilt toeschreeuwen: doe het niet! Ik weet wat het is! Neem je lezer serieus en leg het nou eens niet uit! Laat die lezer zelf zijn hersens gebruiken! Heus, meestal lukt dat wel, onderschat ons niet.

Show me don't tell me

Dat het toch gebeurt en dat de schrijver uitlegt waar het om gaat.

Dat je concludeert dat dat toch minstens een halve ster kost.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.