Het vuur van Avalon – Roger Zelazny

Magnifiek vervolg
In het eerste deel van de reeks over Amber van Roger Zelazny, De negen prinsen, maakten we kennis met Corwin en zijn broers en zussen. Corwin was verbannen. Een ongeluk met de auto zorgt ervoor dat hij langzaamaan weer de beschikking krijgt over zijn geheugen. Wat volgt is een strijd met zijn broer Eric, die volgens Corwin ten onrechte aan de macht is over Amber. Corwin verliest, wordt in de kerkers opgesloten en blind gemaakt. Corwin beschikt over de mogelijkheid tot regeneratie en krijgt het zicht terug en weet te ontsnappen.
Het vervolg, Het vuur van Avalon gaat vanaf daar verder.

Corwin’s doel is om te herstellen. In gevangenschap is hij veel gewicht, kracht en energie kwijtgeraakt. Zijn zicht is ook nog lang niet optimaal. Maar hij herstelt snel. De uitvoering van zijn plannen om Eric van de troon te stoten moet hij uitstellen. Afstellen gebeurt niet, hij is door wat hem is aangedaan alleen maar nog meer vastberaden.
Hij wil eerst naar Avalon, het rijk waarover hij langere tijd heeft geregeerd. Daar bevindt zich datgene wat hij nodig heeft om de strijd met succes aan te kunnen gaan. (Hier wreekt zich de matig vertaalde titel, de originele titel luidt The guns of Avalon). Onderweg komt hij een bekende tegen: zijn broer Benedict, die hij al heel lang niet heeft gezien. Benedict zwaait de scepter over Avalon. De plannen van Corwin lijken in duigen te vallen als hij geen toestemming krijgt om verder te reizen.

Noodgedwongen blijft hij in de buurt van Benedict. Tijdens dat verblijf ontmoet hij de mysterieuze schoonheid Dara, zij presenteert zich als de kleindochter van Benedict. Zij wil graag het patroon van Amber bewandelen om te kunnen beschikken over de vaardigheden van de rest van de familie.

Er gebeurt van alles. Het eindigt in een grote slag om Amber te behouden, een slag waaraan alle broers een bijdrage moeten leveren. De onderlinge strijd wordt tijdelijk beëindigd. Het lukt om Amber te behouden, waarbij het materiaal uit Avalon een cruciale rol speelt. De strijd lijkt voor even gestreden. Maar dan wacht een daverende verrassing, een cliffhanger van jewelste die doet uitzien naar het derde deel.

Zelazny is niet een schrijver van veel woorden. Door zijn compacte vertelstijl slaagt hij erin om in een krappe 200 pagina’s ontzettend veel te laten passeren, zonder dat Het vuur van Avalon ook maar ergens te jachtig wordt.

Behalve dat er veel gebeurt krijgen de hoofdpersonen, vooral de belangrijkste broers, steeds meer reliëf. Een fraai stelletje is het niet. List en bedrog, opportunisme, verraad, de broers beschikken over alle facetten van de slechtste eigenschappen waarover levende wezens kunnen beschikken.

Dat geldt misschien nog wel het meest voor de hoofdpersoon, Corwin. Hoewel hij er zelf weinig weet meer van heeft is zijn reputatie bedenkelijk. Velen sidderen als ze zijn naam horen, anderen vervloeken hem en van alle broers lijkt hij wel de meeste weerstand op te roepen. Dat is niet zomaar: de aanvallen op Amber heeft hij in zekere zin mogelijk gemaakt.

De wereld die Zelazny heeft gecreëerd is bijzonder origineel. Amber is de perfecte wereld, daarnaast zijn er vele schaduwwerelden. Deze zijn mogelijk gemaakt door de broers en dienen niet alleen als speeltje maar ook om voor kortere of langere tijd uit beeld te blijven, Soms is dat onvrijwillig.

Het eerste deel van de reeks was al heel goed. Na lezing van deel twee, Het vuur van Avalon, kan nu al gesteld worden dat deze reeks terecht tot de klassiekers in het genre behoort. Het is genieten van begin tot eind in een boek waarin geen letter teveel staat en alles in dienst staat van het verhaal.

 

Het vuur van Avalon Boek omslag Het vuur van Avalon
Amber
Roger Zelazny
Fantasy
Spectrum
1972
Paperback
186
J. Baars

 

Corwin, een Prins van het Bloed, keert terug naar Amber, Het perfecte koninkrijk, om zijn gestolen geboorterecht op te eisen. Maar om Amber te bereiken dient hij zich eerst een weg te vechten door de verschikkelijke krachten van de Cirkel van het Kwaad.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Het vuur van Avalon – Roger Zelazny”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder