Episoden uit het leven van Lulu – Almudena Grandes


De leegheid van de eeuwige zoektocht naar genot

Het is nogal gedurfd om een debuut te schrijven dat vooral erotisch en soms ronduit pervers te noemen is. Zeker als je in aanmerking neemt dat een vrouw dat doet in het toch wat behoudende Spanje van 1990. Almudena Grandes komt ermee weg. In Episoden uit het leven van Lulu laat ze zien dat ze heel wat in haar mars heeft, mits de lezer bereid is verder te kijken dan de eerste oppervlakkige indruk.

Lulu is een meisje van 15 dat een goede band heeft met haar oudere broer, Marcelo. Zij is meer geïnteresseerd in zijn wereld en die van zijn vrienden dan in de wereld die past bij haar leeftijd. De twaalf jaar oudere Pablo is een goede vriend van Marcelo en komt veel bij hen over de vloer.
Als een gevierde zanger komt optreden wil Pablo erheen, maar Marcelo niet en spontaan biedt Lulu aan om mee te gaan. Het wordt de avond dat de nieuwsgierige Lulu wordt ingewijd in de liefde en niet zo’n  beetje ook. Het is niet zomaar een ontmaagding, zij wordt meteen maar ingewijd in zo ongeveer alle facetten van het liefdesspel.

Vanaf die avond is Lulu niet meer te stoppen. Zij toont zich onverzadigbaar genotzuchtig, orgastische genoegens zijn voor haar het belangrijkste geworden, vrijwel het enige. Zij trouwt met Pablo, maar gaandeweg is de wederzijdse interesse minder aan het worden. Het is vooral Pablo die zijn heil elders zoekt en het stel gaat uit elkaar. Lulu blijft op zoek naar genot en vindt dat ook. Zij is zelfs bereid om de van Pablo afkomstige toelage te gebruiken om bevrediging te kopen in steeds verdergaande varianten.
Door de jaren heen worden de escapades steeds perverser. De risico’s worden daarmee ook groter. Zo groot dat zij eraan onderdoor dreigt te gaan.

Episoden uit het leven van Lulu beschrijft vooral de seksuele belevenissen. Op het eerste gezicht lijkt het daardoor een nogal goedkope manier om een debuut onder de aandacht te brengen. Dat is verraderlijk om meerdere redenen.

Het is geen goedkope porno. Almudena Grandes beschrijft op een bijzonder intense manier de seksuele ervaringen van de jonge Lulu. Vooral de avond van haar ontmaagding is bijzonder gedetailleerd beschreven. Maar het wordt nergens platvloers. Sterker nog, het is een fraai stuk proza over een ongekend intense eerste erotische ervaring van een jong en onervaren meisje.
Door vooral over erotiek te schrijven lijkt Grandes te willen benadrukken waar zij niet over schrijft. Dat is veel. De enorme leegheid van het leven van Lulu is pijnlijk. Een vergelijkbaar soort leegheid die herkenbaar is van verslaafden aan alcohol en andere drugs. Een permanente zoektocht naar bevrediging van lichamelijke behoeften op de korte termijn. Ten koste van alles en iedereen.

De stijl van Grandes is al wel herkenbaar, hoewel het nog lang niet de rijpheid en het gemak heeft van haar latere werken. Episoden uit het leven van Lulu leest daardoor af en toe wat stroef. Maar het is wel een opzienbarend debuut, in meerdere opzichten.

 

Episoden uit het leven van Lulu Boek omslag Episoden uit het leven van Lulu
Almudena Grandes
Roman
Prometeus
1990
Paperback
250
Saskia Otter

 

María Luisa Ruiz-Poveda y García de la Casa, beter bekend als Lulu, wordt op haar vijftiende ingewijd in de liefde door een oudere vriend van haar broer. De onbevangen en uiterst nieuwsgierige Lulu, die hunkert naar liefde en aandacht, trouwt met deze Pablo. Maar al snel verwaarloost hij haar en zoekt hij zijn heil bij steeds jongere meisjes. Lulu zoekt op haar beurt troost in telkens gewaagdere escapades. Haar belevenissen nemen steeds extremere vormen aan tot het moment dat haar erotische avontuur Lulu met huid en haar dreigt te verslinden.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder